Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Ny kunnskap om algeoppblomstring

Cand. scient. Anita Jacobsen disputerer 3. april for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "New aspects of bloom dynamics of Phaeocystis pouchetii (Haptophyta) in Norwegian waters".

Avhandlingen omfatter en studie av algen Phaeocystis pouchetii i norske farvann, med særlig vekt på oppblomstrings-dynamikk. Phaeocystis pouchetii er vanlig i norske farvann om våren. Arter fra slekten Phaeocystis kan danne store oppblomstringer over hele verden, særlig i næringsrike områder. Oppblomstringer har særlig vært et problem i den sørlige delen av Nordsjøen og har forårsaket reduserte fiskefangster, akkumulering av skum på strender og anoksiske tilstander. Nylig har det også blitt vist at P. pouchetii kan skille ut et giftstoff som har negativ effekt på vekst av fiskelarver. Slekten Phaeocystis er dessuten kjent som en stor produsent av dimetylsulfid (DMS), en flyktig forbindelse som kan påvirke skydannelse og klima-regulering. En viktig del av den globale karbon- og svovel-syklusen er derfor knyttet til denne slekten.

Denne algeslekten er dessuten spesiell fordi den kan alternere mellom to livssyklusstadier; et flagellert- og et koloni-stadie. Et av målene med avhandlingen har vært å isolere og beskrive det flagellerte stadiet til P. pouchetii. De fleste undersøkelser som omhandler P. pouchetii er basert på studier av koloni-stadiet til denne algen. Begrenset informasjon har eksistert på vekst-karakteristikker av det flagellerte stadiet. Eksperimenter med særlig vekt på lys, foto-periode, temperatur og næringssalter har derfor vært utført for å undersøke dette nærmere. I tillegg har interaksjoner mellom P. pouchetii og andre fytoplankton-arter blitt studert for å finne ut hvorfor den til tider kan dominere hele fytoplankton-samfunnet. Et annet viktig aspekt i avhandlingen har vært å vise betydningen av algevirus og hvordan virus kan påvirke og kontrollere P. pouchetii-oppblomstringer.
Resultatene fra avhandlingen kommer med nye opplysninger angående oppblomstrings-dynamikk til P. pouchetii, og vil bidra til en bedre forståelse av de faktorer som styrer oppblomstring av denne problemalgen.

Personalia:
Anita Jacobsen er født i Haugesund i 1967. Hun tok cand. scient. eksamen i marinbiologi i 1993 ved Universitetet i Bergen, og har siden vært tilknyttet Institutt for fiskeri og marinbiologi gjennom flere prosjekter. Anita Jacobsen er for tiden universitetsstipendiat ved samme institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
03.04.2000, kl. 10.15, Stort auditorium, Høyteknologisenteret i Bergen

Kontaktpersoner:
Anita Jacobsen, tlf.: 55 58 44 81 (a), 55 26 74 99 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no