Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Seleksjon av torsk, hyse og blåkveite

Irene Huse disputerer 28. april for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Størrelsesseleksjon av torsk, hyse og blåkveite i trål, line og garn og eventuelle innvirkninger på livshistorie parametre"
Avhandlingen tar opp viktige vitenskapelige spørsmål vedrørende fiskeriforvaltning og bestandsberegning av fiskearter. Fangst og utkast av uønskete størrelser og arter av fisk er et stort problem i kommersielle fiskerier i hele verden. Den kunnskapen vi har høstet de senere årene fra studier av seleksjon i fiskeredskaper er grunnlaget for reguleringer som er innført i fisket for å begrense bifangst av uønskete størrelser og arter.

Nye studier av seleksjon i fiskeredskaper er rapportert i avhandlingen, som har en bred innfallsvinkel til emnet. De fire artiklene dekker et vidt spekter av emner innen seleksjon. Det er beskrevet målinger av seleksjon i trål, line og garn for tre fiskearter, og dataene er sammenlignet ved hjelp av statistisk analyse av seleksjon i fiskeredskaper. Seleksjonsprosessene som er vurdert er ikke begrenset til "kontakt"-seleksjon, slik som maskeseleksjon i trålsekker, men inkluderer også "tilgjengelighets"-seleksjon. Sammen er disse prosessene noen ganger kalt "fullstendig" seleksjon i fiskeredskaper, og undersøkelser som dekker et slikt vidt felt er verdifulle fordi de øker forståelsen av hele fangstprosessen og det fulle innholdet i begrepet "fiskedødelighet". Avhandlingen beskriver også praktiske undersøkelser rettet mot reduksjon av bifangst av undermåls hyse i fløytlinefisket og en undersøkelse av mulige langtidseffekter av et intensivt selektivt fiske på vekstparametre til fisk. Avhandlingen omhandler flere viktige aspekter på seleksjon i fiskeredskaper, noe som gir et nyttig perspektiv på hvor dagens forskning på redskapsseleksjon befinner seg. Kristiske sammenligninger av seleksjon i de tre redskapstypene for tre fiskearter kan ses på som høydepunktet i arbeidet.

Personalia:
Irene Huse er født i 1966 og oppvokst på Aukra og i Ålesund. Hun tok cand.scient. eksamen i fiskeribiologi i 1994 ved Universitetet i Bergen. Våren 1995 ble hun ansatt som NFR-stipendiat ved Fangstseksjonen på Havforskningsinstituttet.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.04.2000, kl. 10.15, Høyteknologisenteret, Stort auditorium, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Irene Huse, tlf. 55 23 68 22 (a), tl.55 12 28 96 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no