Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Test av blodplater til transfusjon

Cand.med. Tor Hervig disputerer 17.november 2000 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"The significance of endogenous serotonin content on storage of human platelet concentrates".

Blodplateoverføringer er en viktig støttebehandling til kreftpasienter som får kraftig cellegiftbehandling og til pasienter med store blødninger. Det arbeides stadig med å forbedre blodplatekonsentratene, men det fins ingen god metode til å velge ut blodgivere som har blodplater som egner seg spesielt godt for transfusjon.
Serotonin er et stoff som fins i blodplatene, men det er ukjent om serotonin har noen betydning for blodplatenes funksjon. Frigjøring av serotonin er derimot en velprøvet test for å vise om blodplatene er virksomme. I avhandlingen er blodplatekonsentrater fra en rekke blodgivere på Haukeland Sykehus undersøkt. Forskjellige tester tyder på at blodplatekonsentrater med høyt serotonininnhold fungerer bedre etter fem døgns lagring enn konsentrater med lavere serotonininnhold. Serotonininnholdet i blodplatene varierer betydelig fra person til person. Generelt er serotonininnholdet noe høyere hos yngre personer enn hos eldre, og kvinner har litt høyere serotoninkonsentrasjon enn menn. Hvis resultatene i avhandlingen kan bekreftes i kommende studier, vil måling av serotonininnholdet i blodplater være en test som kan brukes rutinemessig i blodbankene.

Personalia:
Tor Hervig (f.1954) er fra Bergen og ble cand.med ved Universitetet i Bergen i 1979. Han har tidligere arbeidet som distriktslege i Bremanger og ved Sentralsjukehuset i Rogaland. Hervig er spesialist i immunologi og transfusjonsmedisin, og han er nå avdelingsoverlege ved Blodbanken, Haukeland Sykehus. Forskningsarbeidet har vært utført ved stipend fra Den Norske Kreftforening.

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.11.2000, kl. 09.15, Store auditorium, Haukeland sykehus

Kontaktpersoner:
Tor Hervig, tlf. 55972492,e-post: tor.hervig@haukeland.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no