Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Torskeyngel og dyreplankton i Barentshavet

Kristin Helle disputerer fredag 24. November kl. 10.15 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"The Influence of Biological and Physical Processes on Early Juvenile Arcto-Norwegian Cod (Gadus morhua L.) with Special Emphasis on Zooplankton Abundance".

Å finne de faktorene som påvirker overlevelsen og produksjonen av torskeyngel i Barentshavet har opptatt forskere i over hundre år. Det er mange faktorer som påvirker antallet yngel, for eksempel antall gytefisk, kvaliteten på eggene, temperatur, strømforhold, antall byttedyr, antall predatorer osv. I avhandlingen blir det lagt vekt på fysiske prosesser som temperatur, vind og strøm, og biologiske prosesser som produksjon av dyreplankton. Det viktigste byttedyret for torskeyngel i Barentshavet er raudåte. Avhandlingen viser en klar sammenheng mellom mengde og fordeling av raudåte og antall og fordeling av torskeyngel, den viser også at den største yngelen er i områdene med den største konsentrasjonen av raudåte. Det er stor variasjon i dyreplanktonmengden i Barentshavet fra år til år. Denne variasjonen synes å skyldes varierende transport av raudåte fra Norskehavet, hovedutbredelsesområdet av raudåte, inn i Barentshavet. Det er også funnet en klar sammenheng mellom vindretningen, vindstyrken og transport og fordelingen av både raudåte og torskeyngel. Avhandlingen viser også at torskeyngel i Barentshavet spiser hele døgnet i månedene med midnattsol, og at dette sannsynligvis er en av årsaken til at torskeyngel i Barentshavet vokser omtrent dobbelt så fort som i områder lengre syd uten midnattsol.

Det er også viktig å finne et mål for hvor mange yngel det er i Barentshavet, og ikke minst om det er noen sammenheng mellom antallet yngel og antall f.eks treåringer når torsken rekrutterer til fiskeriene. Avhandlingen viser, i samsvar med tidligere arbeider, at man ved tre månedersalderen har et relativt godt bilde av hvor tallrik en torskeårsklasse blir som to- og treåringer.

Personalia:
Kristin Helle (35) er fra Bergen. Hun tok cand. scient. eksamen ved Institutt for Fisheri- og marinbiologi, Universitetet i Bergen i 1994. Siden 1995 har hun vært ansatt på ulike prosjekt ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.11.2000, kl. 10.15, Stort Auditorium, Datablokken, HIB, Thormøhlensgate 55, Bergen.

Kontaktpersoner:
Cand. Scient Kristin Helle, tlf.: 55 23 86 01 (a), 55 29 82 85 (p), kristin.helle@imr.no.
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no