Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Gammelt nordisk språk på fransk område

Cand.philol. Åse Kari Hansen disputerer fredag 28. januar for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Språkkontakt i gammelt koloniområde. En studie av normannerbosetningens stedsnavn, med særlig vekt på navnegruppa –tuit".
Avhandlingen studerer noe av det språkmaterialet som 900-tallets bosetning av nordiske vikinger i Normandie førte med seg. Nordisk språk i Normandie overlevde kun i to-tre generasjoner og sees så å si bare i de mange bevarte navnene av nordisk opphav, som bl.a. stedsnavn på –tuit (< _veit, mod. tveit 'skogrydning'). Disse stedsnavnene er like fullt gode vitner om at 900-tallets Normandie var et område med stor grad av språkbrytning og med kontakt mellom både gammelfransk, -nordisk, -engelsk og keltisk. Foruten en detaljert presentasjon av materialet, står metodediskusjonen sentralt i avhandlingen. Her pekes på en rekke problemer som kompliserer tolkningen, som kildebelegg, kronologiproblemet, problemet med beslektede språk, den mangelfulle nedarvede uttalen, kildeskriverne.
Avhandlingen sier også noe om hvilke språkelement som har vært lånt inn i ulike kontaktspråk, hvilken grad av kontakt som har eksistert mellom ulike språk og hvilke endringer som skjer idét et nordisk språkmateriale blir tatt i bruk av fransktalende.

Personalia:
Åse Kari Hansen er født i Stavanger i 1967. Hun tok cand.philol.-graden ved Universitetet i Bergen i 1994, og fikk samme år doktorgradsstipend ved Høgskolen i Stavanger. Hun er nå ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for nordisk språk, samme sted.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.01.2000, kl. 10.15, Auditorium E 164, Kjølv Egelands hus, Høgskolen i Stavanger.

Kontaktpersoner:
Åse Kari Hansen, tel. 51 83 23 01 (a), 51 54 66 74 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no