Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Vekst hos lodde

Cand.real. Harald Gjøsæter disputerer 9. juni for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Studies on the Barents Sea Capelin (Mallotus villosus Müller), with emphasis on growth"
Avhandlingen beskriver den individuelle veksten hos lodde, sett i forhold til ulike faktorer som kan påvirke veksten. Slike faktorer er delvis knyttet til ulike egenskaper ved loddebestanden, hvor stor den er, hvor den oppholder seg i Barentshavet, hvordan den er aldersmessig sammensatt etc., delvis til ytre faktorer som temperaturen i havet og mengde og sammensetning av dyreplankton som utgjør føden for lodda. Metoden som brukes til å studere veksten er basert på målinger av veksten i loddas øresteiner, og en funnet sammenheng mellom denne og veksten av fisken. Det konkluderes med at veksten er bestemt av en mengde slike forhold og at det er meget komplekse sammenhenger mellom de enkelte faktorer og veksten hos den enkelte lodde. Avhandlingene består av til sammen seks arbeider.

Personalia:
Harald Gjøsæter er født på Stord i 1955. Han tok Cand.real.-eksamen ved Universitetet i Bergen i 1981. Han har siden 1981 vært ansatt ved Havforskningsinstituttet, hvor han arbeider med ressurskartlegging og rådgivning angående loddebestanden i Barentshavet.

Tidspunkt og sted for disputasen:
09.06.2000, kl. 10.15, Store auditorium, Høyteknologisenteret, Prøveforelesninger: Torsdag 8. juni kl 09.15 i Store auditorium, datablokken, Høyteknologisenteret over selvvalgt emne: "Interactions between cod capelin and herring in the Barents Sea". Torsdag 8. juni kl 10.15 sam

Kontaktpersoner:
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no