Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Bruk av numeriske metoder

Cand scient. Kjell Kåre Fjelde disputerer tirsdag 15 august for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Numerical schemes for complex nonlinear hyperbolic systems of equations"
Hyperbolske matematiske modeller blir brukt i mange sammenhenger for å beskrive fysiske prosesser som foregår rundt oss. Slike modeller blir for eksempel brukt innenfor meterologi, astrofysikk og aerodynamikk. Disse modellene kan løses tilnærmelsesvis ved bruk av numeriske metoder. Det er nylig utviklet en god del nye metoder som skal gi en svært god tilnærmelse til løsningen av modellen man betrakter. Ulempen er at mange av disse metodene er utviklet og basert på ganske enkle matematiske modeller som man kan manipulere matematisk (analytisk).
Dr. grads arbeidet har bestått i å studere mer kompliserte modeller og bruk av nye metoder som er fleksible nok til å takle slike systemer. Felles for disse modellene er at de er vanskelige å analysere og jobbe med matematisk. Fokus har vært på multi-fase modeller. Doktoranden har studert to-fase transport av gass og væske gjennom rør som har sin anvendelse innenfor oljeindustrien. I tillegg har Fjelde studert sedimenterings modeller som kan brukes til å studere rensing av avløpsvann. Målsetningen med arbeidet har vært å utvide anvendelsesområdet for de numeriske metodene og øke innsikten i de modellene og prosessene vi har studert. I tillegg er de forskjellige metodene blitt vurdert opp mot hverandre med tanke på hvor godt de forutsier løsningen av en gitt modell.
Personalia:

Personalia:
Kjell Kåre Fjelde (29) er oppvokst på Jørpeland og er nå bosatt i Bergen. Han er utdannet cand. scient. anvendt matematikk, Universitetet i Bergen i 1996. Doktorgradsarbeidet har vært finansiert av Norges forskningsråd og utført ved RF-Rogalandsforskning/Institutt for matematikk, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.08.2000, kl. 10.15, Auditorium PI, Carl Godskes Hus, Johs. Brunsgt 12.

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Kjell Kåre Fjelde, tlf 55543936
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no