Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Geometriske metoder for løsning av differensiallikninger

Sivilingeniør Kenth Engø disputerer fredag 10. november for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Topics in Numerical Geometric Integration of Ordinary Differential Equations".

Datamaskinsimuleringer er idag et helt nødvendig hjelpemiddel for å besvare sentrale spørsmål ved vår fysiske verden. Fremgangsmåten man benytter er å modellere det fysiske systemet med matematiske relasjoner - såkalte differensiallikninger - som beskriver tidsutviklingen til systemet. Likningene er som regel så komplekse at de kan ikke løses eksakt, og man må nøye seg med å finne gode tilnærmelser til det opprinnelige problemet. Fagfeltet numerisk matematikk, som omfatter effektive og nøyaktige løsningsmetoder ved hjelp av datamaskiner, har derfor en sentral plass i de fleste naturvitenskapene.

I sin avhandling har Engø studert og foreslått nye numeriske metoder til å løse differensiallikninger. Metodene skiller seg fra mer tradisjonelle numeriske metoder ved at viktige fysiske størrelser, som f.eks. energi og impuls, kan bevares eksakt i datamaskinsimuleringer. Dette medfører at kvaliteten på de tilnærmede løsningene overgår hva man tradisjonelt oppnår. I avhandlingen er dette vist ved teoretiske studier og demonstrert ved simuleringer på datamaskin. Arbeidet med avhandlingen er gjennomført ved Institutt for informatikk med professor Hans Munthe-Kaas som veileder.

Personalia:
Kenth Engø (29) er oppvokst i Fredrikstad. Han er sivilingeniør i industriell matematikk fra Norges Tekniske Høgskole 1995. Etter en periode ved Regionsykehuset i Trondheim som sivilarbeider ble han ansatt som stipendiat ved Institutt for informatikk, Universitetet i Bergen, i 1997, hvor han arbeidet frem til september 2000. Kenth Engø er nå ansatt som forsker i Telenor Forskning og Utvikling.

Tidspunkt og sted for disputasen:
10.11.2000, kl. 13.15, Stort Auditorium, rom 2144, Høyteknologisenteret. Prøveforelesning samme sted kl. 10.15.

Kontaktpersoner:
Sivilingeniør Kenth Engø, tlf. 415 60883, epost: Kenth.Engo@telenor.com
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43, epost: Ronnaug.Tveit@info.uib.no