Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Organiske syrer som inneholder grunnstoffet selen.

M. sc. Khaled Ismail Doudin disputerer torsdag 21. desember 2000 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Spectroscopic and Structural Studies of Seleno-Substituted Carboxylic Acids".

Gjennom en årrekke har det vært et samarbeide mellom Laboratorium for klinisk biokjemi ved Haukeland Sykehus og Kjemisk institutt ved Universitetet i Bergen på framstilling og biokjemiske undersøkelser av organiske syrer som inneholder svovelatomer. Disse forbindelsene, også kalt 3-tiafettsyer, synes å ha den egenskapen at de virker som "anti-oksidanter" og kan minke mengden, eventuelt hindre dannelsen av visse uheldige forbindelser som dannes ved naturlige oksidasjonsprosesser. Her kan spesielt nevnes kolesterol som kan lede til hjerte-kar sykdommer. Doudins avhandling handler om utvikling av metoder for sikker framstilling av den tilsvarende selenforbindelsen, TSA, og å karakterisere denne og andre organiske syrer inneholdende selen med forskjellige spektroskopiske metoder.

Grunnstoffet selen er sikkert ganske ukjent for de fleste men, siden dette grunnstoffet er plassert like nedenfor svovel i det periodiske system, har svovel- og selenforbindelser mange likheter selv om de kan være ganske forskjellige. Her kan spesielt nevnes at selenforbindelser er kjent for å være meget giftige men er også generelt bedre reduksjonsmidler. Inntil 1957 ble selenforbindelsene kun karakterisert som giftige for alle organismer. Da klarte Schwarz å vise at dyr fòret med absolutt selenfritt fòr kunne utvikle svært karakteristiske sykdommer som syntest å være relatert til visse sykdommer som var observert hos mennesker som levde i noen provinser av Vest-Kina og Øst-Burma. Senere undersøkelser har vist at jordsmonnet i disse områdene har en meget lav konsentrasjon av selen. Det er nå generelt akseptert at selen er et essensielt mikroelement og, selv om vanlig plante- og dyrevev inneholder uhyre lite selen, mindre enn et milligram pr. kg tørrstoff, får man nok ved vanlig kosthold. Den vitenskapelige utviklingen de siste årene har vært rask, særlig etter at det ble vist at enzymet glutationperoksidase , som fjerner peroksider fra cellene, inneholder selen. Igjen ser vi problematikken med den reduserende evnen av selenforbindelser.

De innledende toksikologiske undersøkelser av TSA har bekreftet at denne forbindelsen er giftig, langt mer giftig enn den tilsvarende svovelforbindelsen, TTA, men langt mindre giftig enn hva man kunne frykte. Da selenfettsyrer er relativt store molekyler og ganske vanskelig å studere har Doudin valgt de enkleste organiske syrene med svovel og selen som modellforbindelser. Særlig er undersøkt selendieddiksyre, en forbindelse som kinesiske forskere har foreslått som et mulig legemiddel på grunn av sin begrensede giftighet. Doudin har videre studert betainer inneholdende svovel og selen samt noen naftylforbindelser som har vært anvendt som planteregulerende midler. Doudin har særlig vist at selenatomet kan være svovel overlegent når det gjelder å binde seg til hydroksyoksygen atomer.

Arbeidet har lykkes takket være konstruktiv bistand fra førsteamanuensene K. J. Børve (teoretisk kjemi), N. Å. Frøystein (kjernemagnetisk resonans) og K. W. Törnroos (røntgenkrystallografi) ved Kjemisk institutt.

Personalia:
K. I. Doudin er født i Palestina i 1970. Han tok sin Bachelor degree ved Birzeit Universitetet i 1995 og Mastergraden ved Universitetet i Bergen i 1997. Doudin har vært finansiert av Norges Forskningsråd, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiB og Thia Medica AS.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.12.2000, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget.

Kontaktpersoner:
Kjemisk institutt ved UiB, tlf 55583444
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no