Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Studier av Føllings sykdom

Cand. scient. Elisa Bjørgo disputerte fredag 27. oktober for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Biochemical and structural studies on disease-associated and structure-function related mutant forms of human phenylalanine hydroxylase".
Føllings sykdom (PKU) er en recessivt arvelig sykdom og er den vanligste medfødte feil i aminosyre-stoffskiftet. Pasienter med denne sykdommen vil bli hjerneskadet om de ikke settes på en fenylalanin-fattig diett rett etter fødselen, og i Norge undersøkes derfor alle nyfødte for denne sykdommen 3-4 dager etter fødselen. Årlig fødes 4-5 barn med denne sykdommen her i landet og disse barna må leve på en spesialdiett lengst mulig; i mange tilfeller hele livet. PKU skyldes en manglende eller nedsatt evne hos enzymet fenylalanin hydroksylase (PAH) til å omdanne den essensielle aminosyren fenylalanin til tyrosin, det hastighetsbestemmende trinnet i den fullstendige nedbrytingen av fenylalanin i kroppen.
Mer enn 400 mutasjoner assosiert med PKU/HPA er til nå identifisert i PAH-genet, men kun få av disse er blitt grundig studert. I avhandlingen har Bjørgo uttrykt og karakterisert flere sykdomsrelaterte mutasjoner i 3 ulike modellsystemer, og et mål har vært å kunne si mer om effekten punktmutasjoner har på enzymets aktivitet og stabilitet og dermed kunne forklare de observerte metabolske fenotypene. I løpet av stipendperioden ble krystallstrukturen til PAH løst, og dette ga ny informasjon om den tredimensjonale lokaliseringen til alle aminosyrene i proteinet. Bjørgo har derfor i sitt arbeid brukt sete-spesifikk mutagenese for å studere struktur/funksjon relaterte spørsmål som bl.a. binding av substrater til enzymets katalytiske sete. PAH har høyest katalytisk aktivitet som tetramer, og avhandlingen omfatter også studier av mekanismen for den tetramere strukturen og den kooperative bindingen av substratet fenylalanin til den tetramere formen av enzymet. Ikke-enzymatisk deamidering er en vanlig post-translatorisk modifisering av amidholdige aminosyrer i proteiner. Det er vist at deamidering av PAH endrer enzymets funksjonelle egenskaper, og Bjørgo har brukt mutagenesestudier for å identifisere aminosyrene som er involvert i deamideringsprosessen.
Personalia:

Personalia:
Elisa Bjørgo er født i 1971 og oppvokst på Stranda på Sunnmøre. Hun tok cand. scient. eksamen i biokjemi ved universitetet i Bergen (UiB) i 1995. Doktorgradsarbeidet ble utført ved Institutt for biokjemi og molekylærbiologi (UiB) og ved Bioteknologisenteret i Oslo (UiO) i perioden 1996-2000. Stipend ble mottatt fra Norges Forskingsråd og fra Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27.10.2000, kl. 11.00, Auditorium I, Preklinisk Institutt, Årstadvn. 19.

Kontaktpersoner:

Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no