Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Trygt fiskefôr

Marc H.G. Berntssen disputerer mandag 2. oktober for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
" A toxicological evaluation of copper and cadmium in feed to Atlantic salmon, Salmo salar L. "
Temaet i avhandlingen er knyttet til den øvre grenseverdien av kobber og kadmium i fiskefôr. EUs fôrforskrifter har blitt utviklet for å ivareta dyrenes velvære og menneskenes matvaretrygghet. De nåværende øvre grenseverdiene for potensielle toksiske uønskete stoffer (som kadmium) og essensielle mikro-næringsstoffer (som kobber) i fiskefôr er hovedsakelig basert på forskning gjort med landlevende dyr. Forsøk med fisk er nødvendig for å dokumentere om de øvre grenseverdiene for kobber og kadmium også er velegnet for fisk.
I forskningsarbeidet ble ung laks fôret med økende konsentrasjoner av kobber eller kadmium for å evaluere akkumulering og toksisitet av disse metallene i fiskefôret. I tillegg til vekst ble sensitive indikatorer (som metallbindende proteiner, regulert celledød, energiopptak og energilagring) brukt for å detektere biokjemiske, cellulære og fysiologiske responser i en tidlig fase, før fiskehelsen påvirkes. Opptaket av kadmium fra fiskefôret viste seg å være svært lavt, og opptaket av kobber var sterkt regulert av behovet. Dette betyr at det er liten sannsynlighet for at økt metallkonsentrasjon i fiskefôret påvirker matvaretrygghet eller at eventuelle toksiske effekter i fisken vil utvikle seg over tid. I denne sammenheng har sensitive indikatorer vist seg å være spesielt egnet for å evaluerer toksikologisk eksponering av metaller i fiskefôr i relativt kortvarige forsøk.
Resultatene viser at den nåværende øvre grenseverdi for kadmium i fiskefôr er for streng mens den for kobber er for romslig. Doktorgradsarbeidet har blitt brukt som grunnlag for Norges anbefalinger til EU for nye, øvre grenseverdier i fiskefôr.

Personalia:
Marc Berntssen er født i 1969 og kommer fra Nederland. Han har tatt hovedfag i økotoksikologi og dyrefysiologi ved Universitetet i Nijmegen, Nederland i 1995 og flyttet deretter til Norge. Etter en periode som midlertidig forskningsassistent hos NIVA, ble han i 1996 ansatt som NFR-stipendiat ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt. Han er nå engasjert som midlertidig forsker ved samme institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
02.10.2000, kl. 11.15, Stort Auditorium, rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgate 55.

Kontaktpersoner:
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no