Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Islamske nettverk i det Indiske hav

Cand. Philol. Anne K. Bang disputerer 6. oktober for dr. art-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Sufis and Scholars of the Sea. The Sufi and Family Networks of Ahmad ibn Sumayt and the tariqa Alawiyya in East Africa, ca. 1860-1925. "
Avhandlingen er en undersøkelse av migrasjon fra regionen Hadramawt i Sør-Yemen til den øst-afrikanske kysten og særlig Zanzibar. For å synliggjøre nettverk og utveksling av islamske impulser over store distanser, tar avhandlingen utgangspunkt i livet til en særlig innflytelsesrik islamsk lærd, Ahmad ibn Sumayt (1861-1925).
Ved å ta utgangspunkt i enkeltindivider og analysere deres nettverk bidrar avhandlingen til å avdekke hvordan nye impulser innen islamsk teologi og lære ble spredt over store havstrekninger over lang tid. Det viser også en stor grad av gjensidig intellektuell utveksling mellom øst-Afrika og sør-Arabia, og tildels også andre deler av det Indiske hav. Videre plasserer avhandlingen øst-Afrika generelt og Zanzibar spesielt innenfor generell islamsk historie snarere enn en etno-politisk kontekst. Særlig gjelder dette fremveksten av ulike typer islamsk reform i siste halvdel av 1800-tallet og første halvdel av det tyvende århundre. Avhandlingen viser imidlertid at denne type reform må forstås som en "indre" reform som kan dateres tilbake til 1700-tallet, ikke som en direkte respons på europeisk hegemoni som antydet i tidligere forskning.

Personalia:
Anne K. Bang (f. 1966) er fra Os. Hun tok hovedfagseksamen i historie ved UiB i 1994. Etter avsluttede studier arbeidet hun en periode i Utenriksdepartmentet i Oslo. I 1996 begynte hun som stipendiat finansiert av Norges Forskningsråd, med arbeidsplass på Senter for Midtøsten og Islamske Studier ved UiB

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.10.2000, kl. 10.15, Auditorium 4, Jus-bygget (Dragefjellet), Magnus Lagabøtesplass 1.

Kontaktpersoner:
Anne K. Bang, Senter for Midtøsten og Islamske Studier, tlf. 55 58 28 48
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no