Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Transport av råolje i vann

Kjell Magne Askvik disputerer 3. mai for dr.scient- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Complexation of Lignosulfonates with Multivalent Cations and Cationic Surfactants, and the Impact on Emulsion Stability."
En stor del av jordens petroleumsressurser foreligger som meget tungtflytende råoljer. Transporten av disse utgjør et problem, som kan lettes ved å finfordele råoljen som dråper i vann (emulgering) ved hjelp av en stabiliserende tilsetning i vannfasen. Det er kjent at lignosulfonater har lovende egenskaper med tanke på en slik anvendelse. Lignosulfonater er en klasse molekyler som er tilgjengelig i store mengder som biprodukt fra papirproduksjon. I avhandlingen blir lignosulfonatenes vekselvirkning med ulike klasser molekyler av motsatt ladning (kationer) undersøkt, hovedsakelig ved hjelp av overflatekjemiske metoder. Resultatene fra disse studiene knyttes til lignosulfonat/kation-forbindelsenes egenskaper som stabilisator for enkle olje i vannemulsjoner. Avhandlingen er del av et samarbeidsprosjekt mellom Borregaard Lignotech og Universitetet i Bergen, med finansiell støtte fra Norges forskningsråd.


Personalia:
Kjell Askvik er født i 1969 og oppvokst i Bergen. Han tok cand.scient.-eksamen i kjemi ved Universitetet i Bergen i 1996. I 1997 ble han ble ansatt som stipendiat ved kjemisk institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
03.05.2000, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégaten 41

Kontaktpersoner:
Cand. Scient Kjell Magne Askvik, tlf: 55588225, 55953827, kjell.askvik@kj.uib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no