Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Postmodernistisk sveitsisk forfatter

Cand.philol. Charlotte E. Aske disputerer den 1. desember 2000 for dr. art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Gerold Späth und die Rapperswiler Texte. Untersuchungen zu Intertextualität, soziokultureller Identität und Werkentwicklung"

Gerold Späth (1939) tilhører generasjonen "nye regionalister". Disse forfatterne tar et realistisk utgangspunkt i barndommens landskap når de tematiserer og problematiserer samfunns- og maktforhold og konsekvensene av en global teknologi for den enkelte og miljøet.

Med flertydige romantitler antyder Gerold Späth at hans litterære forbilder må søkes i verdenslitteraturen, bl.a. Dante Alighieri, Rabelais, den klassiske skjelmeromanen og amerikanske forfattere som Edgar Lee Masters og William Faulkner. Avhandlingen bygger på en fortolkende (hermeneutisk) grunnforståelse og vektlegger så vel den litterære skaperakten som leserens forståelse eller opplevelse av forfatterens tekster. Begrepet intertekstualitet - det at tekster direkte eller indirekte viser til andre tekster - og dets anvendelse innenfor litteraturen diskuteres og avgrenses, før noen utvalgte relasjoner til verdenslitteraturen og de amerikanske regionalister undersøkes nærmere. Innenfor skjelmeromanens tradisjoner trekkes linjen fra den moderne skjelm og anti-helt til skjelmefigurens mytiske ane.

Deretter blir intertekstualitetsbegrepet utvidet til å inkludere tekstmateriale fra kulturelle og sosialhistoriske diskurser som har satt spor i Späths forfatterskap. For å nærme seg forfatterens kulturelle identitet i et samfunn som i de senere årtier har vært preget av store omstillinger, belyses spesielt forholdet til skolen, kirken og forsvaret. Disse institusjoner er i Sveits tradisjonelt blitt tillagt en identitetsstiftende funksjon. Deretter rettes søkelyset på et annet tema: møtet med det fremmede og opplevelsen av det fremmede elementet i egen kultur.

I siste del undersøkes forfatterens litterære univers, "Barbarswil", idet det sees i perspektiv til andre sveitsiske forfatteres (Gottfried Keller og Friedrich Dürrenmatt) fiktive verdener. Til slutt settes forfatterens modellverden med dens norm- og verdigrunnlag inn i en større sammenheng.

Avhandlingen er den første undersøkelsen av intertekstuelle og sosiokulturelle aspekter ved Gerold Späths tekster, sett over et 25-års perspektiv. Den tar også for seg sider ved forfatterens verk som hittil ikke er viet oppmerksomhet, slik som betydningen av naturskildringer og tematiseringen av det fremmede elementet.

Personalia:
Charlotte E. Aske er født 1933 i Zürich. Hun ble cand.philol. ved Universitetet i Bergen i 1979. Siden har har hun hatt flere stillinger i skoleverket, og har fra 1994 vært ansatt ved Høgskolen i Stavanger, nå som førsteamanuensis ved Humanistisk avdeling.

Tidspunkt og sted for disputasen:
01.12.2000, kl. 10.15, Universitetet i Bergen, Jus-bygget (Dragefjellet), auditorium 4, Magnus Lagabøtesplass 1.

Kontaktpersoner:
Veileder: Professor Beatrice Sandberg, Germanistisk Institutt, Universitetet i Bergen, tlf. 55 58 23 45
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no