Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Setefødsel gir økt risiko

Susanne Albrechtsen disputerer 7. Juni 2000 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: 
"Breech delivery in Norway. Clinical and epidemiological aspects"
Setefødsler forekommer hyppigere hos førstegangsfødende og øker med morens alder. Kvinner som tidligere har født et barn i seteleie har økt risiko for å gjøre det igjen. Kvinner som blir forløst med keisersnitt får senere færre barn enn kvinner som føder vaginalt. En setefødsel påvirker ikke intervallet mellom fødsler som er kortest hos kvinner som har mistet et barn ved fødselen. Det er en økt risiko for å miste barn født i seteleie, bl.a. fordi der er en økt forekomst av for lav fødselsvekt, misdannelser og for tidlig fødsel. Planlagt vaginalforløsning er ikke forbundet med økt risiko.
En setefødsel innebærer økt risiko for mor og barn. For å sikre de beste betingelser er det nødvendig med økt beredskap og overvåkning. I avhandlingen inngår fem publiserte artikler. Et sentralt spørsmål ved seteleie er om moren skal forløses ved keisersnitt. Det første arbeidet er en evaluering av de kriterier som har vært anvendt for valg av forløsningsmetode ved seteleie ved Kvinneklinikken i Bergen. De resterende fire artikler inneholder analyse av setefødsler i Norge basert på data fra Medisinsk fødselsregister.

Personalia:
Susanne Albrechtsen er fra Danmark og ble cand.med. ved Universitetet i København i 1987. Hun har vært ansatt ved Kvinneklinikken i Bergen siden 1989 hvor hun har tatt spesialistutdannelse i gynekologi og obstetrikk. Hun er i dag ansatt som overlege. Avhandlingen utgår fra Medisinsk fødselsregister. 

Tidspunkt og sted for disputasen:
07.0.6 2000, kl. 09.15, Auditoriet, Armauer Hansens Hus, Haukeland sykehus. 

Kontaktpersoner:
Susanne Albrechtsen, tlf (a) 55 97 42 00, tlf.(p) 55 91 71 16

Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no