NY DOKTORGRAD
Ernæring og helse hos laks
Cand. scient Bjarte Lygren (32) disputerer 3. juni 1999 for dr.scient-
graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
«Dietary pro- and antioxidants: Effects on immune functions,
disease resistance and antioxidant status in Atlantic salmon, Salmo
salar L.»
Studier på mennesker har vist at et stort inntak av frukt og
grønnsaker (antioksidanter) er gunstig for helsen. Antioksidanter
beskytter mot giftige oksygenfobindelser i kroppen. lygren har undersøkt
effekten avlaksefôrets innhold av antioksidantene vitamin C og E,
astaxanthin og laktoferrin. Pro-oksidantene jern, kopper og mangan har
også vært inkludert i studiet. Det ble gjort enkeltfunn som
indikerer en beskyttende effekt av vitamin C og E på immunceller,
men under gunstige oppdretsbetingelser ble det ikke påvist noen klar
sammenheng mellom antioksidant-status og laksens helse. Lygren fant imidlertid
reduserte mengder av vitamin C og E i leveren hos laks som lever under
stessende betingelser.
Personalia:
Bjarte Lygren er født i Bergen og oppvokst i Bergen, Farsund
og Ski. Han tok cand. scient graden ved Universitetet i Bergen i 1993.
Lygren har som dr. scient ? student vært tilknyttet Institutt for
fiskeri- og marinbiologi ved Universitetet i Bergen med arbeidssted på
Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt. Han arbeider nå i
ScanVacc AS.
Tidspunkt og sted for disputasen: Torsdag 3. juni 1999, kl 10.00, Stort Auditorium, rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55
Kontaktpersoner:
Cand. scient Bjarte Lygren, tlf. 95 83 53 65. E-mail bjarte.lygren@scanvacc.com
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf.
55 12 56 91 (p)
ronnaug.tveit@info.uib.no.