UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Tradisjonell landsby i storby

Cand.polit. Leif Selstad disputerer 25. september for dr.polit.- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«An Island of Tradition: Ritual Life and Local Traditionalism in a Tokyo Bay Community.»

Selstad har studert overlevelsen av et tradisjonspreget landsbymiljø nær sentrum av den moderne storbyen Tokyo. Lokalområdet Tsukudajima i Tokyo er enestående ved at nesten alle lokalbeboere er født eller inngiftet lokalt, mange har fiskerrelaterte yrker og innbyggerne tar vare på lokale tradisjoner. De feirer bl.a. spektakulære festivaler til ære for havguden. Samtidig er lokalbeboerne omgitt av og tar del i storbyens hektiske moderne liv. Ved hjelp av faglige perspektiver på sosial organisasjon, ritualer, symbolbruk og kulturell kompleksitet, belyser avhandlingen hvordan dette tradisjonelle miljøet har kunnet overleve og utvikles i et vekst- og modernitetsorientert samfunn som Tokyo.
Det fins ingen enkel forklaring på hvordan Tsukudajima er blitt videreført, men ulike momenter som historie, økonomi, kulturvern, politisk støtte og kulturforståelse må telle med for å skape en klargjørende fremstilling av det lokale sosiale og kulturelle livet. Avhandlingen gir et faglig bidrag til studiet av sosial og kulturell kompleksitet, hvor tradisjonelle og moderne kulturuttrykk finnes side om side.

Personalia: Leif Selstad er født i 1956 i Bergen. Han er utdannet cand.polit. ved Universitetet i Bergen i 1986, og er ansatt som amanuensis i kulturfag ved Høgskolen i Finnmark. Selstad har gjort feltarbeid blant indianere i USA, og jobber med temaene sosial identitet, minoriteter, tradisjon og modernitet i sitt forskningsarbeid.

Tidspunkt og sted for dsiputasen: 25. september kl. 10.15 i auditoriet, Ulrike Phils hus.

Kontaktpersoner:
Leif Selstad, tlf. 55 58 92 54/55 58 92 50
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43