UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Ny korallslekt

Waldemar Johannessen disputerer 15. september for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Silurian dissepimentate cystiphyllid rugose corals from Baltoscandia».

Rugose koraller var en fremgangsrik gruppe for ca.505 millioner år siden (ordovicium) og til de døde ut for ca. 245 millioner (perm) år siden.Våre nålevende koraller, Scleractinia, dukket opp 10 millioner år etter at de rugose koraller døde ut, og har siden hatt en rask utvikling og - i motsetning til Rugosa - vært de viktigste rev-dannende organismene. De fossile rugose koraller var godt tilpasset et liv på bløt bunn i grunnhavsområder og utviklet spesielle levemåter og strukturer for å hindre at de druknet i bunnslammet. Noen kolonidannende former var nokså hyppige i fossile revdannelser, mens hovedelementene var svampedyr og alger med kalkskjelett. I silur-tiden lå Skandinavia og Baltikum i tropene, og i varme grunnhavsområder gjennomgikk rugose koraller en rask utvikling med mange nye arter.
Johannessens avhandling omfatter meget nøyaktige studier av 42 arter av s.k. cystiphyllide rugose koraller. En ny slekt og 9 nye arter er beskrevet. Omfattende revisjoner av tidligere beskrevne arter er blitt gjort og mange synonyme arter avslørt.
Karakteristisk for cystiphyllidene er at de har skillevegger i skjelettet utviklet som pigger istedet for massive strukturer, og at mange har gulv i skjelettet som ser ut som blærer-dissepimenter.
Materialet som ligger til grunn for undersøkelsen er innsamlet fra Oslo-feltet,Gotland og Jämtland, samt Estland.

Personalia: Waldemar Johannessen er fra Fygle i Nordland. Han tok cand. real.-graden i 1984. Fra 1994-1998 var han instituttstipendiat i historisk geologi og paleontologi ved Geologisk institutt ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiB.

Tidspunkt og sted for dsiputasen: 15. september, kl. 10.30, Realfagbygget, Auditorium 5, Allégt. 41.

Kontaktpersoner:
Waldemar Johannessen, tlf 55 58 81 31(a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf 55 58 90 43 (a).