UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Romlig fordeling av lodde

Cand. scient Geir Huse (29) disputerer fredag 4. september for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Life history strategies and spatial dynamics of the Barents Sea capelin (Mallotus villosus)

Huse har arbeidet med å utvikle metoder for å beregne romlig fordeling av fisk med utgangspunkt i evolusjonær teori. Bakgrunnen for dette arbeidet er behovet for metoder som kan beregne utbredelse, vekst og overlevelse hos fiskebestander under variable miljøforhold.

I den første delen av avhandlingen beregnes eggmengden til hunnlodde. Det stadfestes at hann-og hunnlodde har forskjellige livshistoriestrategier. Hannlodda satser alt på å gyte i en gytesesong og dør etter gyting, mens hunnlodda prøver å gyte i påfølgende gytesesonger.
I den siste delen av avhandlingen utvikles et konsept for å modellere vandring hos fisk ved bruk av computerbaserte teknikker. Dette modelleringskonseptet er så anvendt i en modell som innlemmer resultater fra de foregående arbeidene og beregner romlig fordeling, vekst og overlevelse for loddebestanden. Den modellerte fiskefordelingen har i stor grad samme utbredelsesmønster som lodda i Barentshavet.

Personalia:
Geir Huse er fra Austevoll, Hordaland. Han ble i 1994 utdannet som cand. scient i fiskeribiologi ved Universitetet i Bergen. I 1995 ble han opptatt som doktorgradstudent på Institutt for fiskeri og marinbiologi ved Universitetet i Bergen, hvor han for tiden er ansatt som forsker.

Tid og sted: Stort auditorium, Høyteknologisenteret, 4. september kl. 10.00.

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Jarl Giske, Institutt for fiskeri og marinbiologi tlf. 55 58 44 00
Informasjonskonsulent Jo Høyer, Informasjonsavdelingen , tlf 55 58 90 36