UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Ny behandling av hjernesvulst

Cand. scient. Frits Thorsen disputerer fredag 9. oktober for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Malignant brain tumours. Biological aspects and potential new treatment modalities»

Haukeland Sykehus behandler 40-50 pasienter i året for ondartede hjernesvulster. Pasienter med denne kreftformen, kan som regel ikke kureres, for kreften ofte er resistent for de tradisjonelle behandlinger som stråleterapi og kjemoterapi. Etter operasjon er det derfor et stort behov for alternative behandlingsmetoder, og Thorsen har arbeidet med flere nye potensielle behandlingsmetoder i sin avhandling.
En metode som blir belyst i avhandlingen, er genterapi. Her blir det genetiske materiale som forårsaker kreft, erstattet med friske gener. Genoverføringen skjer oftest ved hjelp av virus. I kliniske genterapiforsøk injiseres celler som produserer virus med friskt genmateriale, direkte inn i hjernesvulstene. Problemene har hittil vært at cellene har blitt drept av kroppens eget immunforsvar, og produksjonen av virus og eventuelt andre terapeutiske stoffer har dermed stoppet opp.

Thorsen har utviklet en metode hvor han har innkapslet celler som produserer terapeutiske stoffer, i alginatkuler. Hver slik kule er gummiaktig, har en diameter på under 1 mm, og inneholder flere tusen celler som ikke er i stand til å bevege seg ut av kulene. Thorsen har implantert disse alginatkulene i hjernen på forsøksdyr. Han viser at cellene overlever i flere måneder inne i kulene, beskyttet mot immunforsvaret. Cellene produserer mulige terapeutiske stoffer som spres til hele hjernen. Den nye metoden vil kunne få stor betydning som en fremtidig, potensiell behandlingsform av ondartede hjernesvulster.

Personalia:
Frits Thorsen er født på Inderøy i Nord-Trøndelag i 1964. Han tok cand.scient.-eksamen i 1989 innen biofysikk ved Universitetet i Trondheim. I 1995 ble han stipendiat ved Institutt for anatomi og cellebiologi, UiB. Siden mars 1998 har han vært ansatt som spesialingeniør ved Radiofysisk avdeling, Haukeland Sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 9. oktober kl. 10.00. Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland Sykehus.

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Frits Thorsen, tlf. 5597 57 18(a ), tlf. 55 34 32 05 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf 55 12 5 6 91 (p)