UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Dannelsen av berggrunnen i Sogn og Fjordane

Cand. scient. Øyvind Skår (34) disputerer torsdag 29. oktober for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«The Proterozoic and Early Paleozoic evolution of the southern parts of the Western Gneiss Complex, Norway».

Avhandlingen handler om hvordan berggrunnen (jordskorpen) i Sogn og Fjordane har blitt dannet. De geologiske undersøkelsene har vist at det har vært tre viktige perioder med fjelldannelser som har ført til den fordelingen av bergarter som vi ser i dag.
Storparten av bergartene i berggrunnen ble dannet for 1750 til 1500 millioner år siden ved tilsvarende prosesser som foregår ved vestkysten av Sør-Amerika i dag. I en senere fjelldannende hendelse for 1000 til 900 millioner år siden ble store mengder av de eldste bergartene smeltet, og i enkelte områder samlet smeltemassen seg og krystalliserte nye bergarter, som for eksempel granitt. Den siste perioden med fjelldannelse foregikk for 450-350 millioner år siden. Berggrunnen ble da sterkt deformert, og i vestlige deler av Sogn og Fjordane ble bergartene utsatt for så høyt trykk at bergartstypen eklogitt ble dannet. Forekomstene av bergartene konglomerat og sandstein på kysten av Sogn og Fjordane ble også dannet i dette tidsrommet. Senere geologiske hendelsene har bare dannet svært små mengder av bergarter på Vestlandet.
Arbeidene som inngår i avhandlingen forklarer hvilke prosesser som har foregått i jordskorpen i Sogn og Fjordane, og i tillegg tidspunkt for hendelsene. Avhandlingen bidrar også til en bedre generell forståelse av dannelsen til jordskorpen i hele Sør-Norge. Dette er viktig for å kunne finne nye økonomiske forekomster av mineraler (malmer) i disse områdene.

Personalia:
Øyvind Skår er fra Askvoll kommune i Sogn og Fjordane. Han begynte å studere geologi ved Distriktshøgskulen i Sogndal, og fortsatte sin studier ved UiB der han avla cand. scient eksamen i 1992. Fra 1994 har han vært universitetsstipendiat ved Geologisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen: 29. oktober kl. 11.00, Realfagbygget, Auditorium 2.

Kontaktpersoner:
Øyvind Skår, tlf. 55 58 35 37 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a)