UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Blodfylt organ hos dypvannsfisk

Kirsti Tangevold Sanson disputerer torsdag 22. oktober for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«The Saccus vasculosus in fish: a morphological study»

Saccus vasculosus er et blodfyllt organ som sees rett bak hypofysen hos fisk flest. Organet ble i 1894 beskrevet som en kjertel. Siden organet var mest utviklet i fisk fra dypet, ble det i 1910 framlagt en hypotese om at saccus vasculosus kunne være en form for sanseorgan. Funksjonen er imidlertid fortsatt uklar.
I Sansons studie ble flere fiskearter undersøkt for å se om der var artsforskjeller. Det viste seg at saccus vasculosus var mest utviklet i vertikalt vandrende fisk og dypvannsfisk. Fisk som lever på bestemte nivå i vannet eller nær vannoverflaten har en redusert saccus vasculosus eller ikke noe i det hele tatt. Sannsynligvis er saccus vasculosus utviklet hos fisken for å lette tilpasningen til forskjellige dyp. Blodsinusene i saccus vasculosus kan fungere som blod-depoter som forsyner blodet med ekstra blodlegemer, slik at hjernen får tilstrekkelig oksygentilførsel når fisken beveger seg opp og ned i vannmassene, eller vandrer fra ferskvann til sjøvann.

Personalia:
Kirsti Tangevold Sanson (56) er født i Bergen og arbeider som lektor ved Kopervik videregående skole. Hun tok cand.scient.-eksamen i 1989 ved Universitet i Bergen. Høsten 1991 ble hun tatt opp som dr.grad-student og ansatt som universitetstipendiat ved Zoologisk Institutt, UiB1991-1995. Skoleåret 1997/1998 har hun arbeidet som universitetslektor ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: 22. oktober kl. 10.00, Historisk kafe, Zoologisk museum, Musepl. 3,

Kontaktpersoner:
Kirsti Tangevold Sanson, tlf. 55 58 35 94 (a)
Infomasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)