UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Røntgenkontrastmidler og blodpropp

Cand.scient. Anita Ryningen disputerer fredag 16. oktober for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Mechanisms of platelet activation induced by particulate versus soluble agonists.

Arbeidet kombinerer industriell oppdragsforskning med biokjemisk grunnforskning. Kontrastmidler i form av små partikler har den positive egenskapen at de bare tas opp av leveren og milten og disse benyttes derfor til å diagnostisere kreft i disse organene. De har imidlertid den uheldige effekt at de kan skape blodpropp når de kommer inn i blodet. Ryningen har derfor studert partikler med ulike typer overflater og størrelser og testet med hensyn på grad av aktivering, og hovedsaklig de biokjemiske reaksjonene som finner sted hos blodplatene (den celletypen som er ansvarlig for både blødnings-stans og blodpropp) når de kommer i kontakt med partiklene. Disse reaksjonene er sammenlignet med en annen løselig plate-aktivator, trombin, som tydelig benytter seg av helt andre reaksjons-mekanismer i plater. Ryningen har dessuten vist hvor viktig det er å fjerne plateaktivering fra stoffer som platene produserer selv når de aktiveres. Uten full kontroll med denne selv-stimuleringen ville man ikke ha kommet frem til disse resultatene. Avhandlingenn avdekker grunnleggende trekk ved blodplatenes aktiveringsmekanismer som vil få stor betydning for vår videre forståelse av hvordan disse cellene danner patologiske blodpropper.

Personalia:
Anita Ryningen ble i 1993 utdannet som cand. scient. ved Institutt for Biokjemi og Molekylærbiologi, Universitetet i Bergen. I 1995 startet hun dr.scient studiet, støttet av Norges Forskningsråd og Nycomed Amersham ved samme institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Fredag 16. oktober, kl. 10:30, Auditorium I, De Prekliniske Institutter, Årstadvn. 19.

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Anita Ryningen, tlf. 55586418 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)