UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Politiske og økonomiske reformer

Lise Rakner disputerer 31. oktober for dr.polit -graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Reform as a matter of political survival. Political and economic liberalisation in Zambia 1991-1996».

Avhandlingens tema er forholdet mellom politiske og økonomiske reformprosesser slik de har virket i en rekke land i Asia, Afrika, Latin Amerika og Øst Europa det siste tiåret. Rakner diskuterer den komparative og teoretiske litteraturen med utgangspunkt i de første fem årene av Zambias 3. republikk (1991-1996).
Den første valgperioden i Zambias tredje republikk bekrefter at det er mulig å iverksette upopulære økonomiske reformer uten stor grad av støtte fra viktige interessegrupper i amfunnet. Studien viser imidertid at reformene vanskelig kan opprettholdes uten kanaler for kommunikasjon og samarbeid mellom staten og politiske interessegrupper. Disse kanalene ble svekket som en følge av reformprosessene. I strid med de teoretiske antagelsene som studien tar utgangspunkt i, finner Rakner at innføring av politiske og økonomiske reformer faktisk svekket interessegruppenes posisjon og innflytelse. Avhandlingen viser videre at grupper innenfor statsbyråkratiet i større grad enn interessegrupper, har mulighet til å hindre innføringer av reformer som truer arbeidsplasser og privilegier for statsansatte.
Rakner finner at de internasjonale aktørene spiller en svært viktig rolle i reformprosesser i gjeldstyngete land. Bistandsorganisasjonene både muliggjør og hindrer reformprosessene på ulike tidspunkt. Imidlertid opptrer de internasjonale bistandsaktørene sjelden enhetlig, og de reelle premissleverandørene er Verdensbanken og det Internasjonale Pengefondet (IMF).

Personalia: Lise Rakner (født 1963) er fra Bergen og avla sin cand.polit eksamen ved Universitetet i Bergen i 1992. Hun har siden 1993 vært ansatt ved Chr. Michelsens Institutt.

Tidspunkt og sted for dsiputasen: Lørdag 31. oktober kl 10.15, i U. Pihls auditorium.

Kontaktpersoner:
Lise Rakner, tlf 55 23 15 18 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)