UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Akustikk i bergarter

Cand.scient.Morten Jakobsen (30) disputerer 23. oktober for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Acoustics of complex porous media»

Avhandlingen består av fem artikler om akustiske egenskaper til uordnede sedimenter og bergarter.
Det finnes trolig mer organisk karbon i form av gass-hydrater (frossen gass) enn i form av vanlig gass og olje. Hydrater spiller en viktig rolle i global klimaforandring, og smelting av den frosne gassen kan føre til katastrofale ustabiliteter under boreplattformer. Det er derfor viktig å kunne bestemme mengden av hydrater som er lagret i undersjøiske sedimenter. Sammen med tre forskere fra Cambridge har Jakobsen utviklet en modell for beregning av bølgeegenskapene til hydratholdige sedimenter.
Tre andre artikler er basert på arbeid Jakobsen gjorde da han var utplassert ved forsknings-senteret til Norsk Hydro i Bergen for å måle den hastigheten ultralyd beveger seg med i skifer under forskjellige trykk. Det ble benyttet kjerneprøver hentet fra brønner i Nordsjøen og Barentshavet. Jakobsen har utviklet nye eksperimentelle metoder og fremskaffet en type data som er etterspurt av olje-industrien.
En femte artikkel er basert på arbeid Jakobsen utførte da han var ansatt ved Schlumberger Cambridge Research i England for å utvikle en ny metode for å måle hvor mye ultralyden dempes når den beveger seg gjennom en bergart under trykk. Dette arbeidet er av betydning for utviklingen av nye metoder innen reservoarkarakterisering.

Personalia:
Morten Jakobsen er født i Bergen. Han tok cand.scient. eksamen ved UiB i 1992 med hovedfag i fysikk. I 1994 ble han tatt opp som dr.grads-student ved Institutt for den faste jords fysikk og ble ansatt som stipendiat på et NFR-prosjekt ved samme institutt. Han har også arbeidet som forsker i England. Jakobsen fortsetter som forsker ved UiB.
Tidspunkt og sted for diputasen: Auditorium 2, Realfagbygget, Allegt. 41, 23. oktober, kl. 13.15.

Kontaktpersoner:
Morten Jakobsen, tlf. 55 58 87 49 (a).
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a).