UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Pollenanalyse

Cand. scient. Kari Loe Hjelle (40) disputerer fredag 23. oktober for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Relationships between modern pollen deposition and the vegetation in mown and grazed communities in western Norway and their application to the interpretation of past cultural activity»

Pollenanalyse er en metode som gir informasjon om vegetasjonshistorie og dermed også informasjon om utviklingen av dagens kulturlandskap. Rekonstruksjoner av vegetasjon og kulturaktivitet i tidligere tider fra pollendiagram, er basert på kjennskap til forholdet mellom dagens vegetasjon og det pollen som avsettes på overflaten i dag. Forskjellige planter produserer ulike mengder pollen og presise tolkninger er avhengig av at en har detaljert kunnskap om sammenhengene mellom forekomsten av den enkelte plante i vegetasjonen og mengden pollen i overflateprøver.
I avhandlingen er forholdet mellom forekomster av planter og deres pollen i slått og beitet vegetasjon belyst. Arter med lav pollenproduksjon og dårlig pollenspredning viser lokal tilstedeværelse i vegetasjonen dersom pollen er tilstede. Andre arter med høyere pollenproduksjon og bedre spredning har tildels høye forekomster i pollenprøvene dersom de har vokst lokalt. Pollensammensetninger som karakteriserer slått og beitet vegetasjon er identifisert, og faktorer for omregning fra pollenforekomster til vegetasjonsforekomster er foreslått for en del arter. Muligheten for bruk av moderne overflateprøver i tolkning av pollendiagram er vist ved rekonstruksjon av vegetasjon og driftsformer fra jernalder til i dag i et pollendiagram fra Havråtunet, Osterøy i Hordaland.

Personalia:
Kari Loe Hjelle er født i Ålesund. Hun avla cand.scient. eksamen ved Botanisk institutt, Universitetet i Bergen i 1986. I perioden 1986-1992 arbeidet hun på eksternt finansierte prosjekt ved Botanisk institutt. Hjelle var universitetsstipendiat ved samme institutt 1992-1997, og er i dag ansatt innen oppdragsforskning ved Botanisk institutt / Bergen Museum.

Tidspunkt og sted for dsiputasen: Fredag 23.oktober kl 09.15, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégt. 41.

Kontaktpersoner
Kari Loe Hjelle, tlf. 55 58 33 23 (a), tlf.55 12 54 19 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)