UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Framvekst og utbredelse av terrorisme i Vest-Europa

Jan Oskar Engene disputerer for dr. polit.-graden fredag 23. oktober ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
«Patterns of terrorism in Western Europe, 1950-1995».

Politisk terrorisme har vært et vedvarende innslag i etterkrigstidens Europa. Den politiske volden har likevel i ulik grad rammet de vest-europeiske landene. Noen land, som Storbritannia, Frankrike, Italia og Spania, samt i noen mindre grad Hellas, Portugal og Tyskland, har hatt store og til dels vedvarende innslag av terrorisme. De nordiske landene, sammen med Benelux-landene, Sveits og Østerrike har derimot vært uten terrorisme. Hvorfor er det slik at enkelte land i Vest-Europa er hardere rammet av terrorisme enn andre land i samme region? Dette er spørsmålet som stilles i avhandlingen.
Terrorisme kan ses på som vold brukt i en kommunikativ strategi for å påvirke allianse- og lojalitetsbånd mellom samfunnsgrupper. Denne definisjonen gir en fruktbar tilnærmingsmåte til terrorisme som politisk fenomen, fordi den fokuserer på legitimitet og derigjennom gir viktige bindeledd til andre politiske institusjoner og aktører, spesielt til staten. Statens legitimitet kan være ulikt befestet fra land til land, og visse forhold legger forholdene til rette for at statens legitimitet trekkes i tvil. Variasjonene i de legitimitetsutfordrende faktorene landene imellom bidrar til å forklare variasjonene i framveksten og utbredelsen av terrorisme i Vest-Europa.

Personalia: Jan Oskar Engene, født 1966, er opprinnelig fra Ålesund. Han ble i 1993 Cand.polit. fra Universitetet i Bergen med hovedfag i sammenliknende politikk. For tiden arbeider han som universitetslektor ved Institutt for sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for dsiputasen: Fredag 23. oktober 1998, kl. 1015, Ulrike Pihls Hus, Prof. Keysersgt. 1

Kontaktpersoner:
Jan Oskar Engene, tlf. 55 58 28 95 (a), 
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)