UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

En populæravis tar form

Førsteamanuensis Martin Eide (42) disputerer fredag 30. oktober for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Popularisering, modernisering, strukturering. En populæravis tar form. Verdens Gang i forvandling 1945-81."

I fokus for avhandlingen står en populariseringsprosess som forandret norsk presse og norsk journalistikk. Det dreier seg om den moderne Verdens Gangs forvandling i retning av en populæravis. Avisen så dagens lys i 1945 som "en avis av en ny art" til høylydte proklamasjoner om uavhengighet. Avisen skulle være uavhengig av partier, kapitalkrefter og organisasjoner, den skulle bli "det sentrale forum for den offentlige debatt i Norge". Avisens utspring i den borgerlige del av Hjemmefronten, dens liberale program og dens intellektuelle legning, stilte den i utgangspunktet på linje med prestisjeaviser som danske Information og franske Le Monde. Men Verdens Gang forandret seg. Denne forvandlingen er avhandlingens hovedtema.

Opp mot en utbredt forestilling om at Schibsteds overtakelse av VG i 1966 var et slags år null for VG som norsk populæravis, driver avhandlingen en tese om at Verdens Gangs forvandling må forstås som en langsiktig populariseringsprosess. Et avgjørende grunnlag for VGs kommersielle suksess ble lagt på 1950-tallet. Prosesser som da fant sted i avisen og samfunnet la fundamentet for at den satsingen nye eiere og nye ressurser senere utløste, fikk et opplagseventyr som sin oppsiktsvekkende effekt.
Med støtte i klassisk og nyere samfunnsteori gir avhandlingen en analyse av VGs popularisering i norsk etterkrigstid. Avhandlingen drøfter også aktuelle utfordringer for en samfunnsteoretisk orientert presse- og journalistikkhistorie.

Personalia: Martin Eide (42) er oppvokst på Halsnøy og Stord. Han er cand. polit. fra Universitetet i Bergen med hovedfag i sosiologi. Han er førsteamanuensis ved Institutt for medievitenskap, UiB. Eide har publisert flere bøker om politikk, medier og journalistikk.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 30. oktober kl. 10.15, Ulrike Pihls hus.

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Martin Eide, tlf. 55 58 91 20 (a), tlf. 55 95 18 63 (p).
Informasjonskonsulentt Rønnaug Tveit, tlf 55 58 90 43 (a), 55 12 56 91 (p)