UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD
 

Fremskritt i pacemakerbehandlingen

Elektoringeniør Dejan Danilovic fra Jugoslavia disputerer for dr. philos-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Advances in Cardiac Pacing: Clinical Aspects of Novel Pacemaker Leads and Algorithms. Behavior of Stimulation Thresholds and Impedances in Mordern Pacemaker Systems.»

Mange grener av medisinen er påvirket av fremskritt i elektronikk og datateknologi. Nye teknologiske fremskritt er en forutsetning for moderne pacemakerbehandling. Pacemakere som implanteres i dag, er å betrakte som små datamaskiner. En pacemaker registrerer og behandler hjerterytmeforstyrrelser som begrenser den fysiske yteevne, gir svimmelhet, besvimelser og i verste fall plutselig død. Nye pacemakermodeller er mer eller mindre selvregulerende, kan tilpasses den enkelte pasient og er svært driftssikre, gjerne med en batterilevetid på 10-15 år. I tillegg kan pacemakersystemene lagre store datamengder som gir viktig informasjon om hjertefunksjonen. Dataene kan gjenvinnes og overføres via telemetri for detaljert analyse. Doktorgradarbeidet som består av delarbeider publiseres  internasjonale tidsskrift og beskriver andvendelsen av nye teknologiske løsninger og pacemaker-algoritmer for å oppnå en optimal pacemaker-funksjon.

Personalia: Dejan Danilovic er 35 år, og utdannet fra Universitetet i Beograd i 1990. Han har arbeidet som stipendiat ved Medisinsk avdeling A/Hjerteavdelingen, Haukeland sykehus, fra desember 1993.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 23 oktober 1998, kl. 09.15, Auditoriet, Olavssalen, Gamle Hovedbygg, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Professor Ole Jørgen Ohm, tlf. 55 97 29 63 (a) (veileder)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf 55 58 90 43 (a), 55 12 56 91 (p)