UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD
 

Omega-3 fettsyrer senker fett-nivået

Cand. scient. Hege Vaagenes (30) disputerer lørdag 28 november for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Effects of hypolipidemic polyunsaturated n-3 fatty acids and 3-thia fatty acids on lipid metabolism and antioxidant status in rats

Fisk og fiskeoljer (tran) inneholder de viktige omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Ved en del nye livsstil-sykdommer, bl.a. fedme og hjerte-kar sykdommer, kan fettinnholdet i blodet være for høyt. Det er i den senere tid oppdaget at nivået av fettstoffet triglycerid i blodet er en uavhengig risikofaktor for hjerte-kar sykdommer. Inntak av omega-3 fettsyrer vil først og fremst redusere blodets innhold av triglycerider. Vaagenes har undersøkt de spesifikke effektene av de to viktigste komponentene i tran, EPA og DHA, i dyr. EPA er den komponenten som senker triglycerid-nivået i blod. Det ser ut som om en viktig faktor er at EPA øker forbrenningen av vanlige fettsyrer. Ettersom høye doser av EPA er nødvendig for å få senket fettnivået (triglycerid), var det av interesse å forbedre denne effekten av EPA ved å gjøre den vanskeligere å forbrenne. Vaagenes har vist at den nye forbedrete EPA-analogen senket fettnivået i blod ved lave doser. Det er kjent at omega-3 fettsyrer lett kan harskne og skade vevet. Vaagenes fant at den nye EPA-analogen gitt i en lav dose, gav mindre risiko for skader enn "vanlig" EPA, som må gis i høye doser for å senke fettnivået.

Personalia:
Hege Vaagenes ble født i Bergen i 1968, og er oppvokst på Osterøy. Hun tok cand. scient graden i mars 1993 ved Institutt for biokjemi og molekylærbiologi, Universitetet i Bergen. Siden april 1993 har hun vært stipendiat ved Institutt fo klinisk biokjemi, UiB. Stipendmidlene var fra Pronova AS og Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Lørdag 28. november kl. 10.15, Haukeland sykehus, Stort Auditorium,

Kontaktpersoner:
Cand.scient Hege Vaagenes, tlf: 55 97 30 36 (arb), e-mail: hege.vagenes@ikb.uib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)