UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Måling av forurensning i luft

Cand. scient. Anne Grete Straume (28) disputerer torsdag 26. november 1998 for dr. scient.- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Uncertainties in dispersion modelling in the framework of ETEX»

Luftkvalitet har en stor betydning for helse og trivsel både i og utenfor tettsteder og industrielle områder. Gjennom langtransport spres forurensing også til fjerntliggende områder, og i mange tilfeller også over landegrenser. Det betyr at de fleste utslipp ikke bare er av lokal, men også regional og i noen tilfeller global betydning. Numeriske modeller har i de senere år blitt utviklet for å varsle spredning av forurensing over landegrenser fra miljøskadelige utslipp i forbindelse med industrielle ulykker som for eksempel kjernekraftulykken i Chernobyl. Det har imidlertid vært stor mangel på eksperimentelle måledata for testing av modellenes kvalitet. To eksperimentelle utslipp av to ulike sporgasser ble derfor foretatt i Frankrike i 1994, i regi av «the European Tracer Experiment » (ETEX). Målet med eksperimentet var blandt annet å lage en database for evaluering av kvaliteten av eksisterende modeller for langtransport av forurensing. I denne avhandlingen er målinger av bakgrunnskonsentrasjonene av sporgassene som ble benyttet i ETEX, analysert. Dette ble gjort for å kunne vurdere om en gitt måling av sporgassenes konstentrasjon var gjort i luft som var påvirket av utslippene fra ETEX.

Personalia:
Anne Grete Straume er født i Harstad og tok i 1994 cand. scient.- graden i meteorologi ved Universitetet i Bergen. I desember 1994 ble hun tildelt EUs doktorgradsstipend, og arbeidet med doktorgraden ble utført ved Joint Research Centre i Ispra, Italia. UiB fungerte som hjemme-universitet. Siden 1. oktober har Straume vært ansatt som forsker på Det Kongelige Nederlandske Insitutt.

Tidspunkt og sted for disputasen: Torsdag 26. november 1998, kl. 13.00, Auditoriet, Østfløyen, Geofysisk institutt.

Kontaktpersoner:
Geofysisk institutt, ekspedisjonen, tlf. 55 58 26 02
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43