UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Gytevandring hos sild

Cand. scient Aril Slotte disputerer fredag 27. november for dr. scient.- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Spawning migration of Norwegian spring spawning herring (Clupea harengus L.) in relation to population structure»

Slottes avhandling, som inkluderer seks individuelle artikler, tar utgangspunkt i gytevandringen hos bestanden av Norsk vårgytende sild, herunder variasjonen i gytetidspunkt og valg av gytefelt. De fleste av hans arbeider er rettet mot bestandens vandringsmønster i 1990 årene, med beiting i Norskehavet fra april til august, overvintring i Vestfjordområdet fra september til midten av januar og deretter en gytevandring mot områder fra Lofoten i nord til Lista i sør, en utstrekning på ca. 1500 km. Under overvintringen og gytevandringen beiter ikke silda. Følgelig må den benytte seg av lagrede energireserver til produksjon av rogn og melke og til øvrig energiforbruk.Slotte demonstrerer i sin avhandling at både gytetidspunkt og valg av gytefelt er influert av sildas størrelse og tilgjengelige energireserver. Førstegangsgyterne har en forsinket gyting sammenlignet med flergangsgyterne, og i tillegg utsettes gytetidspunktet med minkende energireserver. Likeledes reduseres distansen som tilbakelegges under gytevandringen med avtagende fiskestørrelse og energireserver. Bestandens sammensetning i overvintringsområdet med hensyn på fiskens størrelse og ernæringsmessige tilstand vil derfor påvirke den kommende gyteutbredelse og gyteperiode.

Personalia:
Aril Slotte er født i New Jersey, USA, og oppvokst i Kristiansand. Han tok cand. scient.-graden i 1993 ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi (IFM), Universitetet i Bergen. Han ble i 1995 opptatt som dr.scient ved IFM, og ansatt som stipendiat (Norges Forskningsråd) ved Havforskningsinstituttet, Senter for marine ressurser, i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 27. november kl. 10.15, Høyteknologisenteret, Stort Auditorium, Møterom 2144.

Kontaktpersoner:
Aril Slotte, tlf. tlf. 55 23 84 22 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)