UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Håp hos mennesker med en nydiagnostisert kreftlidelse

Tone Rustøen disputerer for dr. polit.-graden fredag 6. november 1998 ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Hope and quality of life in newly diagnsoed cancer patients"

Stadig flere må leve med en kreftdiagnose. Studien hadde til hensikt å kartlegge håp og livskvalitet hos mennesker med kreft, og evaluere effekten av et kursopplegg for å styrke disse fenomenene. Kartleggingen viste at det som var viktigst for håp og livskvalitet var forhold knyttet til familie, og at de som bodde sammen med noen hadde høyest håp og livskvalitet. Det ble utarbeidet et kursopplegg for å styrke håpsfølelsen hos denne pasientgruppen (håpskurs). Effekten av dette tiltaket ble evaluert ved å sammenligne virkningen i forhold til a) ingen tiltak b) et annet tilbud med fokus på sykdomsrelevant informasjon. Trass i at mange hadde det bra, ble håpsfølelsen styrket i forhold til utgangspunktet hos deltakerne på håpskurset. Evalueringen av kurset viser at sykepleierne bør utarbeide og gjennomføre strukturerte tilbud som hjelp til denne gruppen mennesker, spesielt til dem med et utilstrekkelig sosialt nettverk.

Deler av prosjektet er gjennomført i samarbeide med Den Norske Kreftforening, Omsorgssenter, Oslo og Akershus. Studien er finansiert av Høgskolen i Oslo.

Personalia:
Tone Rustøen er født i Oslo 8. oktober 1956. Hun tok embetseksamen i sykepleiervitenskap ved Universitetet i Oslo 1988. For tiden arbeider hun ved Høgskolen i Oslo, avdeling for sykepleierutdanning.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Fredag 6. november 1998, kl. 10.15, Diakonissehjemmets sykehus, SMU bygget 3 etg., Haraldsplass.

Kontaktpersoner:
Tone Rustøen, tlf. 22 45 37 67 / 22 92 09 68, e-post: Tone.Rustoen@su.hioslo.no
Berit Rokne Hanestad, tlf. 55 58 75 32 (a), 55 92 90 33, e-post: Berit.Hanestad@1hg.hib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, 55 58 90 43 (a), 55 12 56 91 (p)