UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD
 


 

Stadieinndeling av prostatakreft

Jarle Rørvik disputerer 13. november 1998 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«On staging of prostate cancer prior to radical treatment. With emphasis on imaging modalities»

Lokalisert prostatakreft kan behandles med kirurgisk fjerning av prostatakjertelen eller stråleterapi. Vanlige kliniske undersøkelser feilvurderer utbredelsen av svultsen. Dette har ført til at noen pasienter er blitt unødvendig behandlet og påført komplikasjoner, som f.eks. inkontinens og impotens.
Fem artikler i avhandlingen evaluerer ulike radiologiske metoder (bilder) for bedre kartlegging av den lokale utbredelsen av svultsen. Ingen av metodene er fullgode, men magnetisk resonans med en overflatespole kan gi tilfredsstillende diagnostisk nøyaktighet. En artikkel omhandler bruk av to ulike teknikker, lymfografi og computed tomografi, for påvisning av kreftspredning til lymfeknutene. Bare for pasienter med høy sannsynlighet for spredning vil disse radiologiske metodene være nyttige i kombinasjon med vevsprøver (biopsi). En artikkel sammenligner bruk av skjelett-scintigrafi og S-PSA (blodprøve) for påvisning av spredning til skjelettet.
Avhandlingen har økt vår kunnskap om utredningen av prostatakreft og gitt retningslinjer for videre utvikling av de radiologiske metodene.

Personalia: Jarle Rørvik er fra Volda og ble cand.med. ved Universitetet i Bergen i 1981. Siden 1995 har han vært ansatt som amanuensis ved Det medisinske fakultet og overlege ved røntgenavdelingen på Haukeland sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 13. november kl.09.15, Olavsssalen, Gamle hovedbygning, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Amanuensis Jarle Rørvik, tlf. 55 97 38 96 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a)