UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Ideologi, språk og politisk mobilisering

Cand. philol. May-Brith Ohman Nielsen vil fredag 6. november disputere for dr. philos graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Jord og ord. En studie av forholdet mellom ideologi, politikk, strategi og mobilisering hos den tredje pol i det norske partisystemet. Bondepartiet 1915 - 1940.

Avhandlingen er et bidrag til forskningen omkring ideologier, hva de er, hvordan de fremtrer og fungerer. Arbeidet utvikler begreper, teori, metode og perspektiver som kan være til hjelp for forskning, diskusjon og formidling omkring fenomenet ideologi. Doktoranden har videreutviklet Paul Ricoeurs ideologibegrep og elementer i Roland Barthes semiotikk gjennom en studie av den politiske og ideologiske utvikling av bondebevegelsen og Bondepartiet i årene 1915-1940. I disse årene mobiliserte bøndene sterkt for sine interesser som eiere av jord. Ved å analysere ideologi som mønstre av mening og som tenkemåter fokuserer avhandlingen på språkets og forestillingenes funksjon i politisk mobilisering og i formingen av ideologier. Bondepartiets utvikling analyseres i relasjon til det øvrige partisystemet og i forhold til de interessene partiene representerte i samfunnsutviklingen i mellomkrigstida.

Personalia:
May-Brith Ohman Nielsen er født i København i 1962 og er oppvokst i Kristiansand. Hun er cand.philol. fra Universitetet i Bergen i 1989, og har siden arbeidet som forsker og foreleser ved Høgskolen i Agder. I årene 1992 - 1996 var hun universitetsstipendiat ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: Auditorium B, Sydneshaugen skole, 6 november kl. 10.15.

Kontaktpersoner:
Forsker May-Brith Ohman Nielsen, tlf. 38 14 20 38 (a), 38 08 66 98 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf 55 8 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (P)