UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Miljøendringer i den nordlige Nordsjø

Cand. scient. Dorthe Klitgaard Kristensen disputerer torsdag 5. november for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Foraminifera in the northern North Sea region: recent distribution and paleoceanography of the last 15 kyr BP

Avhandlingen omhandler forekomsten av en gruppe mikrofossiler, foraminiferer, i sedimentkjerner og overflatesedimenter fra den nordlige Nordsjø. Basert på kartlegging av foraminiferutbredelsen i Norskehavet og Nordsjøen i overflatesediment og dens relasjon til vannmasser kan de oseanografiske forhold tilbake i tid rekonstrueres. Spesielt for NV-Europa er innstrømningen av varmt vann via Golfstrømmen en viktig faktor for det milde vinterklima som vi opplever sammenlignet med områder i Nord-Amerika på samme breddegrad. Avhandlingen gir innblikk i de oseanografiske forhold og miljøendringer i den nordlige Nordsjø gjennom de siste 15 000 år. Arbeidene viser at klimaet var ustabilt med hurtige fluktuasjoner i havoverflatetemperaturer (opp til 5°C) og oseanografiske fronter under avslutningen av siste istid. En omfattende oppvarming knyttet til kraftigere innstrømning av varmt nord-Atlantisk vann via Golfstrømmen i området skjedde for 10 000 år siden. Gjennom denne varme periode (de siste 10 000 år) dokumenterer undersøkelsene av sedimentkjerner med relativ høy tidsoppløsning flere hurtige og kortvarige (<200 år) fluktuasjoner i de oseanografiske forhold. Resultatene viser dermed større variasjon i innstrømning av varmt nord-Atlantisk vann til Norskehavet enn hittil antatt for de siste 10 000 år.

Personalia: Dorthe Klitgaard Kristensen er født 23. januar 1966 i Aalborg, Danmark. I 1993 tok hun cand.scient. eksamen ved Geologisk Institut, Aarhus Universitet, Danmark. Hun ble i 1994 tatt opp som dr. scient. student ved Universitetet i Bergen med tilknytning til Geologisk Institutt, hvor doktorgradsstudiet er utført.

Tidspunkt og sted for disputasen: Torsdag 5. november 1998, kl 12.00 i Auditorium 5, Realfagbygget, Geologisk Institutt.

Kontaktpersoner:
Professor Hans Petter Sejrup: Tlf. 5558 3505 (arb.) Geologisk Institutt:
Informasjonskonsulent rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p).