UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Stressmestring og helse

Idrettskandidat Hege R. Eriksen disputerer 28. november 1998 for dr. philos graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Stress and coping: Does it really matter for subjective health complaints?

Eriksens avhandling belyser sammenhengen mellom vanlige helseplager og hvordan vi mestrer stress. Hun beskriver først hva stressreaksjonen egentlig er, og hvordan den påvirker kroppens organer. Stress er en normal alarmreaksjon som opptrer når noe mangler. Hvis individet ikke greier å løse problemet, kan stressreaksjonen vare for lenge, og dette kan føre til sykdom og helseplager. Doktoranden beskriver hvordan og i hvor stor grad slike plager skyldes forhold på arbeidsplassen. Subjektive helseplager er meget alminnelige, og er en viktig årsak til sykefravær. I en stor epidemiologisk undersøkelse av forekomsten av subjektive helseplager i Norden finner hun og hennes medarbeidere at muskelsmerter, mage/tarm plager og tretthet/svimmelhet ("pseudoneurologi") problemer er svært vanlige. Dette må man ta hensyn til før man foreslår nye diagnoser eller årsaker til disse helseplagene. Når disse plagene opptrer på arbeidsplassen finner hun at de i stor utstrekning avhenger av arbeidsbelastning og organisering av arbeidet. Trivsel og helse avhenger imidlertid først og fremst av om arbeidstakeren selv synes at han eller hun mestrer oppgavene. Basert på disse funnene fremmer hun en ny modell for sammenhengen mellom arbeidsbelastning og mestring, som er testet ut i en større undersøkelse i en stor norsk bedrift. Sammenhengen mellom arbeidsbelastning og mestring er viktigere enn mellom arbeidsbelastning og organisering av arbeidet. Det er individets egne mestrings og forsvarsmekanismer som er viktige i opplevelsen av arbeidsrelatert stress, og de mulige helsemessige konsekvenser av arbeidskrav.

Personalia:
Hege R. Eriksen kommer fra Bærum og er født i 1965. Hun fullførte idrettskandidat graden i 1994 ved Institutt for biologiske og medisinske fag, Norges Idrettshøgskole. Fra 1994 har hun vært forskningsassistent og stipendiat fra Norges forskningsråd ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: Lørdag 28. November kl. 10.15, Stort aud. 1. Etg., Christiesgt 12.

Kontaktpersoner:
Hege R. Eriksen, tlf. 55 58 62 34 (a), tlf. 55 20 32 61 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)