UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Forskerhøvding og keiserforsker

Cand. philol. Kristin Eliassen vil fredag 13. november disputere for dr. art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Lynnedslagets representasjon. Stilistisk undersøkelse og narrativ struktur i Hans Peter L'Oranges Studien zur Geschichte des spätantiken Porträts.

Den norske kunsthistorikeren og klassiske arkeologen Hans Peter L'Orange (1903-1983) står sentralt i norsk kunstvitenskapelig forskning. Eliassens avhandling er en analyse av L'Oranges grunnleggende studie av det senantikke mannsportrettet - hvor bildene av keiser Konstantin den Store spiller en avgjørende rolle - Studien zur Geschichte des spätantiken Porträts (1933). Den overordnede problemstillingen i Eliassens analyse er knyttet til Studiens fremstilling og fremgangsmåte: Hva kjennetegner forholdet mellom den vitenskapelige tekstens metodikk og retorikk, mellom dens stilkritikk og dens narrative grep? L'Oranges historie om det senantikke portrettets utvikling ser portrettene som formet og hugget stein, men også som meningstunge fortetninger av historiske øyeblikk og imperiale personligheter. Eliassen diskuterer L'Oranges undersøkelse av det senantikke portrettet som en spenningsfylt helhet av streng positivistisk metode og gåtefull estetisk erfaring.

Personalia: Kristin Eliassen er født i Vefsn, 8. juni 1965. Hun ble cand.philol. i 1991, og var universitetsstipendiat i Bergen i perioden 1992-1995. Fra 1996 har hun vært førsteamanuensis ved Seksjon for kunshistorie, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 13. november kl. 10.15, Sydneshaugen skole, Auditorium B, Sydnesplass 9.

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Kristin Eliassen, tlf.55 58 32 03
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43