UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Multippel sklerose: Funksjonstap ved skader på nervetrådene

Assistentlege Lars Bø disputerer for dr.med -graden ved Universitetet i Bergen tirsdag 17. november med avhandlingen:

Multiple Sclerosis. Immunopathological Studies of Inflammatory Central Nervous System Demyelination.

Multippel sklerose (MS) er en sykdom som rammer hjerne og ryggmarg, oftest hos unge. Hos ca. en tredjedel er forløpet godartet, med noen få akutte episoder og forbigående neurologiske symptomer, mens de øvrige utvikler ulike grader av invaliditet. MS er relativt sjelden, og rammer ca. en av 1000 i befolkningen; 4-5000 personer i Norge.
Myelin er en isolerende substans som omgir nervetrådene, og setter nervebanene i stand til å lede impulser med høy hastighet, 50-70 m/sek. Hos MS-pasienter er det flekkvise områder med betennelsesreaksjon, hvor myelinet er fjernet, og impulsledningen gjennom nervetrådene er dårligere. Dette fører til ulike symptomer, som synsforstyrrelser og lammelser.
Doktorarbeidet har konsentrert seg om mekanismene for betennelse og skade av myelinet. Studien viser at celler i de områder av hjernen som er skadet produserer gassen nitrogen oksyd, dette kan gi myelin-nedbrytning. I arbeidet er det også påvist at selve nervetrådene skades ved MS, særlig i de områdene hvor det er mest intens betennelse. En slik skade av nervetrådene kan forklare utviklingen av varig funksjonstap hos MS pasientene, samtidig kan denne kunnskapen legge grunnlag for utvikling av nye behandlingsprinsipper for å forebygge forverring av sykdommen.
Avhandlingen utgår fra Gades Institutt, Avdeling for Patologi, Haukeland Sykehus.

Personalia: Lars Bø (34) er fra Fåvang og ble cand. med. Ved Universitetet i Bergen i 1991. Han var stipendiat, Norges Forskningsråd, ved Johns Hopkins Hospital og Cleveland Clinic i USA ifra 1991-1994. Fra april 1997 har han vært assistentlege ved Neurologisk avdeling, Haukeland Sykehus.

Tidspunkt og sted for dsiputasen: Tirsdag 17. november kl. 9.15 i Olavsalen, Gamle hovedbygning , Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Assistentlege Lars Bø, tlf. 55975045/50 59 (a), 56 73 48 20 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf 55 58 90 43,(a), tlf. 55 12 56 91 (p)