UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD


Sulfatreduserende mikroorganismer

Cand. scient. Ida Helene Steen (31) disputerer 27. mars 1998 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Isocitrate dehydrogenase from the sulfate reducers archaeoglobus fulgidus and desulfobacter vibrioformis: Properties, Primary Structure, and Phylogeny.

Sulfatreduserende mikroorganismer lever sitt liv uten oksygen, de er «anaerobe» som det heter på fagspråket. Energien til sine livsprosesser får de ved å oksidere hydrogengass eller enkle organiske karbonforbindelser og samtidig redusere sulfat til hydrogensulfid. Sjøvann inneholder mye sulfat, og da disse organismene «puster» med sulfat, er de mest utbredt i marine, anoksiske miljøer som marine sedimenter.

I sin avhandling har Steen tatt utgangspunkt i at lite er kjent angående enzymproteiner fra de sulfatreduserende mikroorganismene. Steen har studert enzymet isocitrate dehydrogenase som finnes både i bakterier, planter, dyr og mennesker, og har vist at også de sulfatreduserende organsimene, Archaeoglobus fulgidus og Desulfobacter vibrioformis har dette enzymet. Kunnskaper om enzymer fra denne organismen er interessant med tanke på å finne ut hvorfor enkelte enzymeproteiner kan fungere og være stabile under ekstremt høye temperaturerer. Dette fordi enzymer benyttes i dag i en rekke industrielle prosesser, og basiskunnskaper om de biologiske katalysatorene er viktig med tanke på å fremstille stabile og robuste biologiske katalysatorer for anvendelse i prosessindustrien.

Personalia
Ida Helene Steen er født i Haugesund. Hun avla i 1991 cand.scient eksamen ved Institutt for mikrobiologi, Universitetet i Bergen hvor hun i 1993 ble tilsatt som NFR-stipendiat. Hun har siden 1996 vært tilsatt ved Det medisinske fakultetet, Universtitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for diputasen: 27. mars kl 10.00 ved Institutt for mikrobiologi.

Kontakspersoner:
Cand. scient. Ida Helene Steen: Tlf. 55 97 32 91
Institutt for mikrobiologi v/ Professor Torleiv Lien: Tlf. 55 58 26 69
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035