UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD


 

Lederatferd og trivsel

Cand. psychol. Anders Skogstad disputerer 17. mars for dr.philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Effects of leadership behavior on job satisfaction, health and efficiency"

I doktorgradsarbeidet studeres ulike former for lederatferd og deres innvirkning på medarbeideres jobbtrivsel, helse og effektivitet. Arbeidet består av fem vitenskapelige artikler basert på spørreskjemaundersøkelser i seks organisasjoner med til sammen 4140 deltakere. Skogstad undersøker såvel antatte positive som destruktive former for ledelse.

En studie viser at destruktiv lederatferd skiller seg klart fra laissez-faire ledelse og har ulik innflytelse på trivsel og effektivitet. En annen studie viser at mobbing fra ledere systematisk påvirker såvel jobbtrivsel som helse, mens relasjonsorientert ledelse bare påvirket jobbtrivsel. I en tredje studie sammenlignes kollegastøtte med støtte fra nærmeste leder. Kollegastøtte viser seg å ha en signifikant innflytelse på forekomst av utbrenthet, mens lederstøtte ikke har noen innflytelse.
Et annet spørsmål som tas opp er om lederatferd avhenger av kjennetegn ved organisasjonskulturen. Det fokuseres spesielt på forandringsorientert ledelse som identifiseres som en egen type ledelse. Denne type ledelse fremstår som mest typisk i innovative organisasjonskulturer.

Personopplysninger:
Anders Skogstad er født 5.11. 1954 i Elverum. Han avla embetseksamen i psykologi ved Universitetet i Bergen 1984. Godkjent spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi med fordypning i organisasjonspsykologi i 1995. Skogstad arbeider i dag som prosjektleder ved Institutt for samfunnspsykologi, Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen

Tid og sted for disputasen: Tirsdag 17.mars kl. 10.15, Store Auditorium, 1. etg., Christiesgt. 12.

Kontaktpersoner:
Cand. psychol. Anders Skogstad, tlf. 55 58 90 77 (a), tlf. 55 18 80 45 (p)
Info.konsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)