UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Variasjon i mikrobielle populasjoner og samfunn

Cand. scient. Lise Øvreås disputerer 13. mars 1998 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Diversity of microbial populations and communities

Avhandlingen tar utgangspunkt i prosjektet Diversitet i mikrobielle populasjoner i jord som har vært finansiert av Norges forskningsråd. Diversitet brukes her som et mål for hvor mange forskjellige grupper (fylogenetiske, fysiologiske eller "arter") av bakterier der er i et naturlig miljø, og hvor mange individer hver gruppe inneholder. Forskning viser at det på laboratoriet kun er mulig å dyrke opp i underkant av 1% av de bakteriene som er tilstede i et miljø. Over 99% av bakteriene lever m.a.o. et ukjent liv helt til genmaterialet avdekkes ved bruk av moderne molekylærbiologiske metoder.

Dette doktorgradsarbeidet har tatt for seg både de dyrkbare såvel som de ikke-dyrkbare bakterier isolert fra landbruksjord. Selv om de dyrkbare bakteriene utgjør en brøkdel av den totale bakteriefloraen i jord, ble det funnet en høy genetisk og funksjonell diversitet blant de dyrkbare bakteriene. De dyrkbare bakteriene var vanskelig å klassifisere ut fra tilgjengelige databaser, og kan utmerket godt inneholde nye arter som ikke tidligere har blitt beskrevet. Når diversiteten mellom to jordprøver ble sammenlignet, ble det likevel funnet en signifikant større forskjell når det totale bakteriesamfunnet ble analysert enn det ble funnet blant de dyrkbare bakteriene.

Personalia:
Lise Øvreås er født i Bergen i 1965. Utdannet Bioingeniør ved Fysiokjemiker-høgskolen i Bergen i 1986. Fortsatte i 1987 med studier ved Universitetet i Bergen og avla i 1991 cand. Opptatt som dr. scient student ved Institutt for mikrobiologi i 1993. Forskningsopphold ved Center for Microbial Ecology, Michigan State University, USA i 1993. Er i dag ansatt som forsker ved institutt for Mikrobiologi, Universitetet i Bergen.
 

Tidspunkt og sted for disputasen: 13. mars kl. 10.15 i Auditoriet, Institutt for mikrobiologi, Jahnebakken 5.

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Lise Øvreås, tlf. 55582676/ 55584648
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035