UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Produksjon av signalstoffer i nervesystemet

Cand. scient. Bjørg Almås disputerer 13.03.98 for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Human Tyrosine Hydroxylase: Catalytic Mechanism and Interaction with Catecholamines and Cofactor Analogues

Katekolaminer er en gruppe viktige signalstoffer (nevrotransmittorer) i hjernen og nervesystemet. Disse stoffene er involvert i en rekke aspekter vedrørende normal utvikling og bevegelse. Endringer i det naturlige nivået av katekolaminer er satt i forbindelse med flere alvorlige sykdomstilstander som Parkinsons sykdom, schizofreni, nedsatt muskelfunksjon (dystoni) og hjerte-kar sykdommer. Nivået av katekolaminer er normalt under streng konlroll, noe som delvis skyldes en nøye regulert biosyntese (nydannelse). Tyrosinhydroksylase (TH) katalyserer det første, og regulerende trinnet i denne biosyntesen; omdannelsen av L-tyrosin til L-DOPA.

Avhandlingen omfatter studier av menneske TH, som er klonet og produsert i en bakterie (E. coli). En har særlig studert interaksjoner mellom TH og dets kofaktor tetrahydrobiopterin (BH4), som er en helt nødvendig komponent for at enzymet skal fungere katalytisk. Interaksjoner mellomTH og kalekolaminene er også studert. Disse stoffene konkurrerer med BH4 om binding til enzymet, men har en hemmende effekt på aktiviteten. I tillegg har en karakterisert produkter dannet ved sidereaksjoner i enzymreaksjonen. Det er også vist at et annet produkt, hydrogenperoksid, ved hjelp av TH selv kan omdannes til reaktive oksygenradikaler, noe som kan føre til celleskade og muligens ha betydning for utvikling av den nevrodegenerative Parkinsons sykdom.

Personalia
Bjørg Almås er født i Trondheim, 1964. Det meste av cand. mag. graden ble tatt ved Den Allmennvitenkapelige Høyskolen, Universitetet i Trondheim, men etter flytting til Bergen ble hovedfagseksamen avlagt ved institutt for Biokjemi, UiB i 1990. Hun ble i I990 ansatt som universitetsstipendiat ved samme institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen: 13. mars kl. 10.15  i Auditorium 1, De prekliniske institutter, Årstadveien 19.

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Bjørg Almås, tlf.55 586429/55586057
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035