UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Strømning i porøse medier

Cand. scient. Bjørn Gerry Viksund (29) disputerer fredag 29. mai for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Fluid Flow in Fractured Chalk Models at Different Wettabilities

Avhandlingen omfatter et studie av oljeutvinningsmekanismene i oppsprukkne kalksteinsreservoarer. De store kalksteinsreservoarene i Nordsjøen har høy porøsitet, lav matrisepermeabilitet og er naturlig oppsprukket. Det har i lang tid vært antatt at injisert vann i slike reservoarer følger sprekkene til det imbiberes inn i matriseblokkene og olje fortrenges ut i sprekkene og videre mot produksjonsbrønnen.

Avhandlingen peker på at der er store mengder mobil olje igjen i matriseblokkene etter spontan vannimbibisjon når matriseblokkene ikke er vannvåte. Det er vist i avhandlingen at effekter fra sprekker avtar allerede når fukten i matriseblokkene reduseres fra strengt vannfuktende til moderat fuktende tilstand. Det er grunn til å tro at viskøs oljefortrengning kan være mulig i kalksteinsreservoarene i Nordsjøen der det er moderat til nøytralt fuktende tilstander. Under slike forhold vil selv lave differensialtrykk over matriseblokkene kunne føre til økt produksjon av den mobile oljen. Oljen vil følgelig flømme gjennom porenettverket mot produksjons-brønnen. Resultatene viser at ved tilstrekkelig bruk av vannflømming ved produksjon av olje fra oppsprukkne kalksteinsreservoarer vil oljeutvinningen kunne bli større enn tidligere antatt. Viksund har vært lønnet av Norges forskningsråd og prosjektet er utført i nært samarbeid med Phillips Petroleum Company Norway.

Personalia
Bjørn Gerry Viksund er født og oppvokst i Haugesund. Han ble i 1994 utdannet cand. scient. ved UiB, og han arbeidet deretter en kort periode som prosjektansatt ved Fysisk Institutt, UiB. Han ble høsten 94 opptatt som dr. scient student ved Fysisk Institutt, UiB. Viksund har i løpet av dr.studiet hatt et 8 måneders forskningsopphold ved University of Wyoming, USA.

Tidspunkt og sted for disputasen: 29. mai, kl. 10.30. i Realfagbygget, Auditorium 2.

Kontaktpersoner:
Cand. scient Bjørn Gerry Viksund, tlf. 52 77 29 50 (a)/52 73 61 76 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen. tlf. 55589035