UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Indirekte styre i Sudan

M.phil. Ahmed Ibrahim Abu Shouk disputerer 14. mai for dr. art.graden! ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Dar Bidayriyya Nazirate. Traditional Leadership and Indirect Rule in the Sudan 1900-1970.

Avhandlingen er en undersøkelse av indirekte styre i Kordofan-provinsen i Sudan under anglo-egyptisk administrasjon. Det blir spesielt fokusert på hvordan lokale politiske normer og institusjoner hos bidayriyya-folket ble tilpasset de nye politiske realitetene etter den anglo-egyptiske okkupasjonen i 1898. Indirekte styre bragte med seg en formalisering av lokal politikk og administrasjon (domstoler, skatteinnkreving, politimyndighet, osv.) som underminerte tradisjonelle politiske strukturer og maktgrunnlag. Etterhvert som slektskapsbaserte enheter måtte vike for territorielt baserte enheter, ble det klart at tilgang til politiske og økonomiske ressurser ikke lenger kunne baseres bare på slektskapstilhørighet.

Studien viser hvordan nye allianser ble bygget på tvers av slektskap gjennom patron-klient relasjoner nedover til landsbyplanet og oppover til religiøse og politiske ledere i Khartoum. På den ene siden ble disse relasjonene en intern mekanisme for utøving av politisk kontroll, og på den andre siden førte de til at stammeledere i provinsene ble dradd inn i den politiske striden i Khartoum. Først som britenes alliansepartnere mot den utdannede eliten, og senere som en konservativ gruppe som kjempet mot den utdannede elitens ønske om en ytterligere byråkratisering av lokaladministrasjonen. Indirekte styre ble avskaffet i 1970, men de politiske spenninger som striden mellom sentrum og periferi førte med seg, har vart helt til i våre dager.

Personalia:
Ahmed Ibrahim Abu Shouk (M.Phil.) er født i Genetti, Sudan i 1962. Han tok M.Phil. graden i historie i Bergen i 1991. Doktoranden har arbeidet i distrikstadministrasjonen og i Nasjonalarkivet i Sudan. Han er nå stipendiar ved Senter for Midt-Østen og islamske studier ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for dsiputasen: Torsdag 14. mai kl. 10.15, Sydneshaugen skole, Aud. B, Sydnesplass 9.

Kontaktpersoner:
Ahmed Ibrahim Abu Shouk, tlf. 55 58 29 89 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)