UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD


 

Karrierer og karriereutvikling i oljesektoren

Førsteamanuensis Geir Nybø disputerer 15.mai 1998 for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Career and mobility in an emerging economic sector

Avhandlingen bygger på en studie av yrkeshistorien til 731 personer som ble ansatt i norsk oljevirksomhet i de første 25 årene av dens historie fram til l983. Hovedspørsmålene som undersøkes er i hvilken grad og på hvilke måter karrierer og karriereutvikling for den enkelte påvirkes av at de foregår i en ny og sterkt voksende økonomisk sektor. Den grunnleggende tesen er at en ny sektor vil gi spesielt åpne karrieremuligheter, med stor grad av både vertikal mobilitet (til høyere stillinger) og horisontal mobilitet (til andre bedrifter og deler av oljevirksomheten), og med relativt små formelle krav til utdanning. Oppnådde posisjoner og fordeler i en tidlig fase opprettholdes over tid, også når virksomheten har gått inn i en mer moden fase hvor de formelle utdanningskravene er betydelig skjerpet. Den enkeltes karriere-og inntektsmuligheter er derved sterkt påvirket av timing, dvs. at man er tilgjengelig i arbeidsmarkedet til rett tid når nye økonomiske sektorer åpnes opp og utvikles.

Med utgangspunkt i såkalt strukturell arbeidsmarkedsteori formuleres en rekke hypoteser som studeres empirisk, både gjennom sammenligninger mellom oljevirksomheten og annen økonomisk virksomhet, og gjennom interne sammenligninger mellom ulike deler av oljevirksomheten. Det empiriske materialet underbygger hypotesene om åpne karrierer i en ny økonomisk sektor. Også personer med relativt lite formell utdanning har hatt ekstraordinære karriere- og inntektsmuligheter. Oljerelatert arbeidserfaring og opplæring betalt av arbeidsgiver har i stor utstrekning kompensert for manglende utdanning. Dette gjelder i særlig grad de mest spesifikke nye oljeyrkene. Mulighetene har vært spesielt gode for de som ble rekruttert til sektoren i den tidligste vekstfasen.

Personalia
Nybø er fra Stavanger og ansatt som førsteamanuensis ved avdeling for Økonomi, kultur og samfunnsfag ved Høgskolen i Stavanger.

Tidspunkt og sted for disputasen: 15. mai, kl. 10.15 i Auditoriet, Ulrike Pihls hus

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Geir Nybø, tlf. 51831000
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035