UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Lydutbredelse i det atmosfæriske grenselag

Cand. scient. Lars Robert Hole (27) disputerer fredag 15. mai  1998 for dr. scient. graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

Sound Propagation in the Atmospheric Boundary Layer - An Experimental and Theoretical Study

Avhandlingen tar for seg et stort datasett som er samlet inn i et internasjonalt prosjekt kalt Long Range Sound Propagation. Fire omfattende feltforsøk er blitt utført, der utbredelse av lavfrekvent impulslyd i atmosfæren over avstander fra 100 m til 24 km har blitt studert. Lydutbredelsen blir påvirket at meteorologi, bakketype og topografi. Hole har arbeidet med teoretiske modeller der disse effektene er inkludert, og sammenlignet simuleringene med eksperimentelle resultater. Hovedhensikten har vært å komme frem til metoder for å varsle lydutbredelsen. Slike metoder kan brukes i planleggingsformål for å redusere støybelastningen på mennesker og natur. Modellene har også blitt koplet til meteorologiske varslingsprogrammer for å kunne varsle forholdene for lydutbredelse frem i tid. Det er også vist at de innsamlete akustiske data kan brukes i en inversjonsprosess for å finne gjennomsnittlig snøtykkelse og andre bakkeegenskaper over større områder.

Personalia
Lars Robert Hole er født i Bergen i 1971. Han ble utdannet som cand. scient. ved Universitetet i Bergen i 1994. Fra 1995 har han vært opptatt som dr. scient. student samme sted. Fra samme år har han vært ansatt som overingeniør / prosjektleder ved Forsøkskontoret, senere Miljøseksjonen ved Forsvarets Bygningstjeneste i Oslo. I tiden som dr. scient. student har han oppholdt seg ved Geofysisk Institutt, UiB og fra 1996 ved Universitetsstudiene på Svalbard (UNIS).

Tidspunkt og sted for disputasen: Universitetsstudiene på Svalbard,  Longyearbyen, fredag 15. mai kl. 10.00.

Kontaktpersoner:
Geofysisk Institutt: Førsteamanuensis Elmer Raustein, tlf: 55582577
UNIS: Professor Yngvar Gjessing, tlf: 79023339
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035