UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Industriell flerfasetomografi

Sivilingeniør Bjørn Tore Hjertaker (33) disputerer 8. mai 1998 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Multiphase flow imaging by dual mode tomography

Produksjon av olje og gass er inne i et trendskifte hvor flere brønner knyttes til en og samme produksjonsenhet der olje, vann og gass separeres fra hverandre og måles. Driftskostnadene blir da redusert slik at det også blir lønnsomt å utvinne marginale felt med lite olje og gass. Dette innebærer teknologiske utfordringer på flere områder; blant annet måling av flerfasestrømning fra hver enkelt av de tilknyttede brønnene. En flerfasemåler skal ideelt sett samtidig måle strømningsmengdene av olje, vann og gass uavhengig av hvordan disse er blandet og strømmer i forhold til hverandre.

Flerfasetomografi, eller tverrsnittsavbildning av flerfasestrømning, er et nyttig hjelpemiddel i den videre utviklingen av slike flerfasemålere. Hjertaker har med spesielle kommunikasjons-metoder og elektronikk utviklet en tomograf prototyp som gir en avbildningsrate på 30 bilder (tomogram) pr. sekund. For å finne fordelingen av tre komponenter kombineres data fra to forskjellige sensorsystemer: Det ene måler dempning av gammastråling og er følsomt for gass/væske-fordelingen, mens det andre måler elektrisk kapasitans og er følsomt for vann-fordelingen i røret. Industriell tomografi har vært et satsingsområde i Europa de siste årene, og Hjertaker er den første til å demonstrere resultater fra en flerfase kombinasjonstomograf. Doktorgradsarbeidet er utført i samarbeid med Christian Michelsen Research AS. Førsteamanuensis Geir Anton Johansen ved Fysisk institutt har vært faglig veileder for arbeidet, som har vært eksternt finansiert av Norges Forskningsråd og Norsk Hydro ASA.

Personalia
Bjørn Tore Hjertaker er født på Onarheim, Tysnes. Han ble i 1989 utdannet sivilingeniør ved College of Electrical and Computer Engineering, University of California at Santa Barbara, USA. Fra 1991 var han ansatt ved Fysisk institutt, UiB. Siden 1995 har han arbeidet som seniorforsker ved ABB Corporate Research Norway.

Tidspunkt og sted for disputasen: 8. mai, kl 1030 i Auditorium 2, Realfagsbygget

Kontaktperson
Førsteamanuensis Geir Anton Johansen, tlf. 55 58 27 45 / +44 1642 370620
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf 55589035