UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Zoologisk Økologi

Cand. scient. Karl H. Thunes (32) disputerer fredag 12. juni 1998 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Bark and ambrosia beetles (Coleoptera: Curculionidae, Scolytinae and Platypodinae) in a neotropical rain forest. Comparing occurrence and distribution between different forest habitats within a continuous reserve in Costa Rica

Avhandlingen tar utgangspunkt i det forholdet at de vanligste artene barkbiller i tropisk regnskog er vertsgeneralister, et mønster som bryter med det generelle bildet for plantelevende insekter i tropiske regnskoger, hvor en høy grad av vertsspesialisering er vanlig. I tillegg til å reprodusere i mange ulike trearter, er også de vanligste barkbillene innavlsarter, med søskenparring og mor-sønn parring. I flere arbeider undersøker Thunes hvordan disse artene koloniserer ulike vertstrær i forskjellige skogtyper innen et kontinuerlig skogområde. Han bidrar dermed til å dokumentere ulik koloniseringsevne i ulike trær, noe som varierer mellom skogtypene, men som også har sammenheng med tetthet av de forskjellige vertstrærne. Gjennom sitt arbeid indikerer han at de vidt utbredte vertsgeneralistene viser lokale tilpasninger til de mest vanlige trærne i et område.

Personalia
Karl H. Thunes er oppvokst i Bamble kommune i Telemark, men bor nå i Radøy kommune. Han avla cand. scient. eksamen i Systematisk Zoologi ved Universitetet i Bergen i 1993. I 1994 ble han opptatt som dr. scient. student ved Zoologisk Institutt, som stipendiat på et prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd. Han har siden 1997 vært ansatt ved Norsk Institutt for Skogforskning, avdeling Bergen.

Tidspunkt og og sted for disputas: 12. juni, kl. 13.30, Auditoriet, Carl L.Godskes hus

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Karl Thunes, tlf. 55 91 62 40
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf.