UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Ultralydsundersøkelser av brystkreft

Cand. Scient. Tor Standnes (36) disputerer onsdag 10. juni 1998 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Experimental investigation of ultrasound diffraction tomography

Standnes har i sin avhandling undersøkt en avbildningsteknikk som er basert på bruk av ultralyd og diffraksjonstomografi. Metoden går ut på å sende ultralyd inn mot det objekt som skal avbildes fra mange ulike retninger og måle det transmitterte lydfeltet for hver belydningsretning. Ut fra de målte data kan man rekonstruere objektets form og størrelse. I tillegg kan man bestemme objektets lydhastighet og absorpsjon. Slik ekstra informasjon kan spesielt utnyttes i bystkreftundersøkelser hvor man ønsker å skjelne mellom godartede og ondartede svulster. Standnes har i sitt doktorgradsarbeid benyttet data-simuleringer og eksperimenter for å utprøve teknikken. Resultatene viser at kvantitativ avbildning med god romlig oppløsning og nøyaktig gjengivelse av lydhastighet er mulig for objekter som varierer i størrelse fra ca. 2 bølgelengder til ca. 100 bølgelengder og har hastighetskontraster i forhold til omgivelsene på mellom 0.1% og 10%. Basert på dette arbeidet og på tidligere publiserte artikler er det konstruert og bygget en ny eksperimentell utrustning for ytterligere å undersøke mulighetene for å bruke metoden til brystkreftundersøkelser. Den nye eksperimentelle geometri kombinert med ny programvare for rekonstruksjon vil kunne gjøre teknikken tilgjengelig for en ny type ultralydundersøkelse av brystkreft.

Personalia:
Tor Standnes er født i Bergen. Han tok sin cand.scient. grad i fysikk i 1993 ved Universitetet i Bergen. Doktorgradsstudiet ble påbegynt i 1995 og er utført ved Fysisk institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputas: 10. juni, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Tor Standnes, tlf 55 58 2785
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035